Nivo vitamina D bi mogao da pokaže individualnu opasnost od pojave neurodegenerativnog oboljenja Parkinsonove bolesti, pokazali su rezultati finskog istraživanja objavljenog u "Neurološkim arhivima".
Naučnici su došli do tog rezultata merenjem nivoa vitamina D tokom dve godine kod 3.000 osoba, čije je zdravstveno stanje potom praćeno više od 30 godina, preneli su francuski mediji.
Tokom istraživanja je, nakon korekcije određenih faktora rizika, kao što su fizička aktivnost i indeks telesne mase, kod učesnika sa nivoom vitamina D u krvi od najmanje 50 nmol/l registrovana za 67 odsto manja opasnost od razvoja Parkinsona nego kod onih sa manje od 25 nmol/l vitamina D u krvi.
Naučnici su na kraju istakli da su rezultati njihovog istraživanja potvrdili hipotezu da je hroničan nedostatak vitamina D faktor rizika za pojavu Parkinsonove bolesti.
Vitamin D je specifičan liposolubilan vitamin (rastvorljiv u masti) - jedan njegov mali deo potiče iz hrane (riblja ulja, jaja, buter i džigerica), ali se većinom sintetiše u ljudskom organizmu preko jednog od derivata holesterola pod dejstvom UVB sunčevih zraka, što znači da je minimalno izlaganje suncu neophodno za podmirivanje potreba organizma za vitaminom D.
Sada ostaje da se istraži mehanizam uticaja vitamina D na Parkinsonovu bolest i utvrdi njegova optimalna koncentracija u krvi kako bi se sprečila ta vrsta oboljenja.
(Tanjug)
Tokom istraživanja je, nakon korekcije određenih faktora rizika, kao što su fizička aktivnost i indeks telesne mase, kod učesnika sa nivoom vitamina D u krvi od najmanje 50 nmol/l registrovana za 67 odsto manja opasnost od razvoja Parkinsona nego kod onih sa manje od 25 nmol/l vitamina D u krvi.
Naučnici su na kraju istakli da su rezultati njihovog istraživanja potvrdili hipotezu da je hroničan nedostatak vitamina D faktor rizika za pojavu Parkinsonove bolesti.
Vitamin D je specifičan liposolubilan vitamin (rastvorljiv u masti) - jedan njegov mali deo potiče iz hrane (riblja ulja, jaja, buter i džigerica), ali se većinom sintetiše u ljudskom organizmu preko jednog od derivata holesterola pod dejstvom UVB sunčevih zraka, što znači da je minimalno izlaganje suncu neophodno za podmirivanje potreba organizma za vitaminom D.
Sada ostaje da se istraži mehanizam uticaja vitamina D na Parkinsonovu bolest i utvrdi njegova optimalna koncentracija u krvi kako bi se sprečila ta vrsta oboljenja.
(Tanjug)