Iako je početak juna, temperature nisu još uvek dostigle svoj vrhunac, ali to ne znači da neće. Svakako neizostavni deo svakog leta jeste izlaganje suncu i UV zracima. I dok jedni obožavaju da se sunčaju satima kako bi dobili preplanuli ten, drugi se skrivaju u hladu.

Takođe, ima i onih koji veruju da će im "bazični" ten pomoći da ne izgore na suncu, te rado pre dolaska leta odlaze u solarijum. Ali, kako stručnjaci upozoravaju, u pitanju je samo još jedan mit i može samo da bude još više štetno po vas.

"U stvarnosti, preplanulost je znak oštećenja kože od previše ultraljubičastog (UV) zračenja", napominje dermatološkinja dr Hiba Injibar. S toga, vaša koža je i dalje podložna suncu čak i ako ste pre toga preplanuli.

"Kada je koža izložena UV zračenju, ona proizvodi melanin - pigment koji koži daje boju. Melanin pomaže u zaštiti kože od UV zraka, ali ne može sve da ih blokira. UV zraci i dalje mogu da prodru u kožu i direktno oštete DNK unutar naših ćelija kože", nastavlja doktorka.

sunčanje
Shutterstock/Lea Rae 

Takođe, ovakva priprema kože pre odlaska na more može da vas dovede u rizik od potencijalnog melanoma, raka kože. I ne samo to, na ovaj način možete da uzrokujete prerano starenje kože, a to niko ne bi voleo. Kako ističe dalje doktoka, upravo to može da dovede do pojava bora, staračkih pega, pigmentacije i grube, neujednačene teksture kože.

Saveti za zdravo sunčanje

Najbolji način da zaštitite svoju kožu od štetnih sunčevih UV zraka je da u potpunosti izbegnete sunčanje, naglašavaju stručnjaci. Međutim, ako već morate da se islažete suncu, poželjno je da nosite zaštitnu odeću, kao što su šešir sa širokim obodom i naočare za sunce, kao i da koristite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF 30 i više.

Važno je da kremu nanosite na svaka dva sata kako bi korisno delovala. A ako plivate, vežbate ili se znojite zbog vrućine, poželjo je da kremu sa zaštitinim faktorom koristite češće, čak i ako je krema za sunčanje označena kao vodootporna.

(MONDO)