Promene u ishrani, kao što je konzumiranje prehrambenih proizvoda koji snižavaju holesterol, po mogućstvu u kombinaciji radije nego pojedinačno, mogu da budu isto tako efikasne kao i uzimanje lekova za snižavanje masnoće u krvi, pokazala je studija obavljena na Univerzitetu Toronta.
Promene u ishrani, kao što je konzumiranje prehrambenih proizvoda koji snižavaju holesterol, po mogućstvu u kombinaciji radije nego pojedinačno, mogu da budu isto tako efikasne kao i uzimanje lekova za snižavanje masnoće u krvi, pokazala je studija obavljena na Univerzitetu Toronta."Način ishrane može da bude mnogo efikasniji za snižavanje holesterola nego što se ranije mislilo", izjavio je vodja istraživanja dr Siril Kendal (Cyril Kendall), prenela je agencija Rojters.
Poslednjih godina je, inače, isuviše pažnje usmeravano na "statine" - lekove za snižavanje holesterola, kako zbog njihove efikasnosti, tako i zbog lake primene, a faktor ishrane je zanemaren.
Tim iz Toronta pratio je 55 ljudi koji su dobijali hranu bogatu biljnim sterolima, sojinim proteinima, viskoznim vlaknima (iz ovsa, ječma i plavog patlidžana) i bademima.
Pokazalo se da je, posle tri meseca takve ishrane, kod ispitanika registrovano samanjenje lošeg (LDL) holesterola za prosečno 14 odsto, a posle 12 meseci za prosečno 13 odsto. Šta više, do kraja istraživanja, preko 30 odsto testiranih snizilo je svoj LDL holesterol za preko 20 odsto, što odgovara rezultatima koji se postižu uzimanjem nekih statina starije generacije.
"Za snižavanje holesterola od značaja je i redovna fizička aktivnost i održavanje telesne težine pod kontrolom", napominje dr Kendal.
On kaže da ishrana ne može da predstavlja zamenu za lekove kod ljudi sa vrlo visokim nivoom holesterola, ali da bi za njih kombinacija navedenih korisnih namirnica i lekova bila dobro rešenje.
Tako bi mogla da se smanji doza leka koju ovi ljudi uzimaju , konstatuje dr Kendal.