Pojedine namirnice obiluju karotenoidima koji su nam trenutno najpotrebniji, jer štite kožu od štetnog uticaja UV zračenja.
Saveti
"Ove namirnice obiluju karotenoidima, posebno beta-karotenom, sastojcima koji su nam trenutno najpotrebniji, jer štite kožu od štetnog uticaja UV zračenja i od prevremenog starenja", objašnjava za "Večernje novosti" Sandra Vasilić, nutricionista Preventivnog centra doma zdravlja "Stari grad“.
Breskva
Osim karotenoidima breskva je izuzetno bogata vitaminom A, vitaminima B grupe, kao i vitaminom C. Od minerala sadrži najviše kalijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, sumpora i kalcijuma. Spada u retko voće koje sadrži selen. Za pozitivan uticaj na zdravlje dnevno su dovoljne dve breskve. Poželjno je da ih ne kuvate, pečete ili pasirate, već da ostanu sveže, isečene na krupnije komade.
Kajsija
Sadrži vitamin C, vitamine B kompleksa i beta-karoten (provitamin A), dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i gvožđa, i malo vlakana. Posebno prijaju srčanim bolesnicima, jer imaju dosta kalijuma, a malo natrijuma. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta pre obroka, podstiče varenje, a zbog gvožđa idealna je za jelovnik malokrvnih. Zdravim osobama su dovoljne od tri do četiri kajsije dnevno.
Mango
Sadrži puno vitamina A, E i C, vitamine B grupe (pogotovo B 6) i vitamin K, koji ima važnu ulogu u procesu zgrušavanja krvi. Od minerala bogat je kalijumom i bakrom, dok kora ovog voća obiluje dijetnim vlaknima koja stimulišu varenje i održavaju zdravlje creva. Mango je bogat i linolnom kiselinom, značajnom za funkciju lojnih žlezda.
Bundeva
"Meso“ bundeve idealna je hrana za one koji žele da smršaju. U njoj se nalazi skoro 90 odsto vode, dok masnoće skoro da nema. Bogata je vitaminima C, B 1, B 2, B 3, B 6, provitaminom A, niacinom i folnom kiselinom, a od minerala sadrži kalijum, kalcijum, fosfor i gvožđe. Sadrži i vitamin E koji ima antikancerogeno dejstvo. Bundevine semenke sadrže biljne hormone fitosterine, koji povoljno deluju kod benignih uvećanja prostate i tegoba sa bešikom.
Šargarepa
Veoma je bogata beta-karotenom, a smatra se i jednim od najjačih prirodnih antioksidanata. Šargarepu treba jesti svežu, nerendanu, kako bi se sačuvali svi njeni hranljivi potencijali. Onima koji žele da brže dobiju preplanulu boju, ali i da sačuvaju zdravu i lepu kožu, preporučuje se da dva meseca pre odmora u jelovnik uvrste šargarepu.
Dinja
Osim vitamina A, sadrži vitamine B grupe i vitamin C, a od minerala najviše kalijuma, fosfora, magnezijuma i kalcijuma. Odličan je diuretik, jača imunološki sistem, a posebno se preporučuje kod problema sa aknama. Dinju često nazivaju domaćom bananom, jer sadrži velike količine skroba i kalijuma. Preporučuje se po jedna kriška dva puta nedeljno, dok se dijabetičarima i osobama sa povišenim trigliceridima savetuje oprez, jer dinja brzo podiže nivo šećera u krvi.
(MONDO)