Kalcijum mnogi uzimaju kao dijetetski dodatak u želji da izbegnu osteoporozu, ali ovaj suplement može da poveća rizik od srčanog udara za čak 30 odsto, upozorio je međunarodni tim stručnjaka.
"Ljudi na kalcijum kao dodatak ishrani gledaju kao na nešto prirodno, ali on uopšte nije prirodan", ističe dr Ijan Rejd, profesor Ouklendskog univerziteta.
Tim iz Novog Zelanda, Britanije i SAD obavio je meta analizu jedanaest studija kojima je tokom više od četiri godine praćeno gotovo 12.000 starijih ljudi, od kojih je polovina dobijala dopunski kalcijum, dok je ostalima davan placebo. Utvrđen je 30 odsto veći rizik od srčanog udara kod onih koji su uzimali kalcijum.
Ukoliko bi, na primer, 1.000 ljudi tokom pet godina uzimalo dopunski kalcijum, kod njih bi se moglo očekivati 14 slučajeva infarkta više, deset slučajeva više šloga i 13 smrtnih slučajeva više nego kod isto toliko ljudi koji ne bi uzimali kalcijum kao dijetetski dodatak.
To bi bilo 37 slučajeva više neželjenih posledica, naspram, kako je proračunato, 26 izbegnutih lomova kostiju. Šteta od uzimanja dopunskog kalcijuma je, dakle, veća nego korist, navodi međunarodni tim.
Moguće objašnjenje je da dopunski kalcijum izaziva brzo povećanje nivoa tog minerala u krvi tokom narednih četiri do šest sati, što oštećuje krvne sudove.
S druge strane, kalcijum iz hrane se mnogo sporije apsorbuje i gotovo da ne izaziva povećanje koncentracije tog minerala u krvi.
(Tanjug)