Najezda komaraca u Srbiji! Zbog kiše i lošeg vremena, pojavili su se mnogo ranije ove godine - ne samo kod nas, nego i širom Evrope. Komarci nisu samo dosadni, nego mogu da budu i opasni jer prenose razne viruse. Možemo li da se zaštitimo, da li je svaki ubod opasan i da li nam stiže groznica Zapadnog Nila, otkrila je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje, dr Slavica Maris.

"Kiše pogoduju njihovoj brojnosti, jer je za polaganje jaja nephodna stajaća voda. To je ono što onemogućava da se kontinuirano sprovodi njihovo uništavanje. Imali smo dva dana bez kiše i danas je ponovo pala. To zaista utiče na porast njihovog broja, a samim tim je veći rizik za infekcije", rekla je dr Maris na K1 televiziji i upozorila da i kućni komarci mogu da prenesu bolest.

"Postoji podela, imamo različite vrste komaraca. Konkretno, za groznicu Zapadnog Nila se vezuje prenošenje preko komaraca vrste kuleks pipijens, ali mogu ga prenositi i svi drugi, pa tako i domaći, kućni komarci. Ne možemo vizuelno da ih prepoznamo, da li je zaražen ili ne. Ne mora da znači da svaki ubod komarca dovodi do infekcije, jer ove sezone nismo dokazali prisustvo virusa u komarcima. Inače, taj nadzor se sprovodi od početka proleća. Intenzivni nadzor se sprovodi do novembra", objasnila je dr Maris.

SIMPTOMI VIRUSA ZAPADNOG NILA

"Period inkubacije varira, od tri do 14 dana. U 80 odsto slučajeva osoba koja je inficirana nema nikakve simptome. Ta osoba ni ne zna da je inficirana, a oko 20 odsto inficiranih ima blaže simptome bolesti, kao što su simptomi kod gripa - povišena telesna temperatura, glavobolja, muka, povraćanje, malaksalost, a mogu se javiti i otečeni limfni čvorovi", objasnila je doktorka i dodala:

"Oboljenje traje nekoliko dana, jako retko nekoliko nedelja, ali kod manje od jednog procenta može da se javi teža forma ove bolesti. Postoje i drugi simptomi poput ukočenog vrata, dezorijentacije, poremećaja svesti, tuposti, paralize. Teže forme bolesti zahtevaju hospitalizaciju i kod njih je oporavak teži", rekla je doktorka.

NAJBOLJA ZAŠTITA

"Treba da vodimo računa šta oblačimo. Preporuka su duge nogavice i dugi rukavi, a ako to nije moguće, obavezno korišćenje sredstava koja sprečavaju ujede insekata. Možemo da smanjimo brojnost komaraca u našoj okolini. Jednom nedeljno se savetuje da praznimo mesta gde može da se zadrži stajaća voda", objasnila je dr Slavica Maris.

(MONDO)