Jedan od osnovnih preduslova za dobijanje tačnih rezultata pri merenju krvnog pritiska je pravilan izbor veličine manžetne, kao i njeno pravilno postavljanje. Ona mora da odgovara obimu vaše nadlaktice. Stoga, univerzalna manžetna za krvni pritisak koju koristi većina lekarskih ordinacija mogla bi da bude opasna po vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Nova studija, objavljena časopisu "JAMA Internal Medicine", otkrila je da standardne manžetne za krvni pritisak mogu da daju netačna očitavanja za pacijente kojima je bila potrebna drugačija veličina, posebno za one kojima su bile potrebne veće manžetne. Tačni rezultati su od ključne važnosti u dijagnostici stanja kao što je visok krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, koji je vodeći uzrok srčanih bolesti širom sveta.

Stručnjaci upozoravaju da se najčešće koriste manžetne srednje veličine. Reč je o veličini kojom se krvni pritisak najčešće meri u kućnim uslovima. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins analizirali su očitavanja krvnog pritiska kod 195 odraslih osoba sa širokim opsegom obima srednjih ruku.

Nakon dva minuta hodanja, učesnicima je izmeren krvni pritisak korišćenjem tri različitih veličina manžetne: standardnom veličinom, odgovarajućom i premalom ili prevelikom. Otkrili su da oni kojima je potrebna mala manžetna - prijavljuju konstantno nizak krvni pritisak. S druge strane, oni kojima je potrebna velika manžetna - prijavili su rezultate visokog krvnog pritiska. Objašnjenje je da ako preterano zategnete manžetnu, onda će vaš krvni pritisak biti viši nego što realno jeste.

"Bili smo šokirani kad smo videli kolika je razlika", rekla je glavna autorka studije dr Tami Brejdi. Na kraju, stručnjaci su zaključili da tradicionalni pristup jako često daje pogrešna očitavanja krvnog pritiska, koja potom obmanjuju doktore, što dovodi do pogrešnih dijagnoza i zdravstvenih saveta.

Lekari savetuju da se manžetna stavi tako da njena ivica bude dva do tri centimetra iznad lakatnog zgloba. U ovom slučaju, "crevo" treba da bude na unutrašnjoj strani ruke, a da li ste preterano zategli, saznaćete tako što ćete staviti prst između manžetne i ruke. Trebalo bi da ga sa lakoćom "udenete".

BONUS VIDEO:

GORAN LONČAR, KARDIOLOG: Hipertenzija je IZUZETNO prisutna u populaciji, svaki treći odrastao čovek boluje od ove bolesti Kurir televizija

(MONDO)