Majčina dušica, timijan i vranilova trava odlični su u borbi protiv respiratornih infekcija, navodi Momčilo Antonijević. To su biljke veoma sličnog hemijskog sastava, a njihovo vrlo blagotvorno dejstvo na različite vrste respiratornih infekcija potiče od dva jedinjenja - timola i karvakrola, koji ujedno daju veoma prijatan miris čaju od majčine dušice ili timijana (pitome majčine dušice).

"Kada pričamo o respiratornim infekcijama, možda je timijan najefikasniji, zato što sadrži najveću količinu eteričnih ulja, bogatih ovim timolom i karvakrolom. U nekim starim knjigama koje se bave lekovitim biljkama, timijan se pominje kao posebno efikasan kod velikog kašlja", kaže Momčilo Antonijević u Jutarnjem programu RTS-a.

Čaj od majčine dušice ili timijana može da pomogne, bilo da je u pitanju bakterijska infekcija disajnih organa ili da je u pitanju virusna infekcija, dodaje narodni travar. On smanjuje nadražaj na kašalj i preporučuje se kao prva linija odbrane ljudima koji već kašlju da spreče infekciju, ali i ljudima koji žele da se sačuvaju i koji hoće da deluju preventivno da zaštite svoje disajne organe.

"Jako važno je napomenuti da se ovi čajevi ne kuvaju, već se samo prelivaju ključalom vodom. Kao i kod velike većine biljaka koje sadrže eterična ulja, eterična ulja vrlo su lako isparljive supstance i zato nije dobro kuvati ih kao što se nekad radi, pa ostavite jedan minut da vri biljka sa vodom, onda praktično ona više nema svoju lekovitost", naglašava Antonijević.

čaj
Shutterstock 

Jednu kašiku osušene majčine dušice ili timijana potrebno je preliti šoljom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15-20 minuta. Procediti i popiti topao čaj. "Važno je napomenuti da ova eterična ulja u majčinoj dušici, timijanu i vranilovoj travi se nalaze u cvetovima i listovima, u stabljici nema tih lekovitih sastojaka i ako berete sami majčinu dušicu ili imate timijan u svom dvorištu, gajite ga, berete vranilovu travu, kada je osušite bilo bi dobro da skinete sa stabljike listove i cvetove. Stabljike bacite, a ako kupujete već gotov čaj, onda u njemu obično ima mlevena i stabljika. Zato je potrebno povećati količinu čaja".

Sirup od meda, crnog luka i eteričnog ulja komorača

Za smirivanje nadražajnog kašlja i čišćenje od nagomilane sluzi preporučuje se i anis ili komorač. To su biljke koje imaju vrlo sličan sastav i u svom eteričnom ulju imaju supstancu anetol, koja daje onaj karakteristični miris rakijama mastikama. Taj miris prepoznajemo i u "bronhi" bombonama, podseća Momčilo Antonijević.

Od eteričnog ulja komorača može se napraviti vrlo jednostavan sirup, odnosno med sa eteričnim uljem komorača. "Kada je oralna upotreba eteričnih ulja u pitanju, uvek treba biti obazriv. Kupujte kvalitetna ulja od proverenih dobavljača. Na njima mora da piše da su u pitanju čista eterična ulja koja nisu razblažena", naglašava narodni travar.

sirup od meda
YouTube/Divas Can Cook 

Takođe, eterično ulje komorača se može dodati i u sirup od crnog luka sa medom. Glavicu crnog luka iseći na krupnije komade, preliti ih potpuno sa medom i ostaviti da stoje 24 sata. Dobijenu tečnost procediti i uzimati jednu kafenu kašičicu na svakih dva do tri sata.

"Med sa komoračom mogu da upotrebljavaju i deca starija od tri ili četiri godine. On je prijatnog ukusa i zbog toga spada u grupu biljnih preparata koja deca rado uzimaju. A kada su u pitanju biljke, onda ćete vrlo teško da nagovorite decu da uzimaju nešto što je izuzetno gorkog i neprijatnog ukusa. Tako da je ovo prava stvar za roditelje koji žele da pomognu svojoj deci, ali koji, naravno, mogu da uzimaju i odrasli. Razlikuju se, naravno, količine".

Upotreba biljaka za suvi kašalj

Kada vas muči suvi, dosadni, nadražajni kašalj koji traje danima i nikako da prestane, ujutru i preko dana trebalo bi da pijete kombinaciju od listova lovora. U pola litra vode treba dodati pet listova lovora, zatim jednu supenu kašiku cvetova jagorčevine i jedu supenu kašiku cvetova miloduha ili izopa.

Lovor se stavi u pola litra hladne vode, pustite da to provri, da vri minut-dva, a onda se dodaje jagorčevina. Kada baci ključ, skida se sa vatre, ubacuje se miloduh, promeša, poklopi i ostavi da stoji pola sata. Procedi se i pije u više manjih doza tokom dana. Za noć koriste se drugi čajevi protiv upornog nadražajnog kašlja.

kašalj
Shutterstock/aslysun 

Koren belog sleza se priprema isključivo na hladno. Jedna kafena kašika korena belog sleza prelije se sa dva decilitra vode, ostavi da stoji dva sata. Procedi se zatim zagreje i ubaci se pet listića bršljana. Pusti se da vri jedan minut, prohladi se dvadesetak minuta, procedi i pije. Sluz iz belog sleza i saponin iz bršljena pomažu da se nadražujući kašalj smiri i da vas ne bude napadi kašlja, objašnjava Momčilo Antonijević.

Inhalacija esencijalnim uljem miloduha je takođe od velike pomoći ljudima koje muči suv, nadražajni kašalj. "List podbela deluje fantastično na kašalj, odlično pomaže ljudima koji pate od bronhitisa i astme, ali zbog toga što sadrži i pirolizinske alkaloide koji mogu da budu štetni za jetru, ovu biljku koja je odlična za organe za disanje treba upotrebljavati vrlo pažljivo i isključivo u količinama koje vam preporučuje vaš narodni lekar", napominje Momčilo Antonijević na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

BONUS VIDEO:

PET ČUDESNIH BILJKI ZA PODIZANJE IMUNITETA: Saveti travara Momčila Antonijevića za prevenciju korone (KURIR TV) Kurir TV

(RTS/MONDO/T.V.)