Palenta je nekad bila sirotinjska hrana, jednostavno jelo koje se posluživalo uz domaće mleko, kiselo mlijeko, preprženu slaninu ili luk ispržen na masti. Mnogi često misle da su kačamak i palenta isto, ali nisu. Kačamak se pravi od neprerađenog projinog brašna, onog koje su nekada koristile naše bake i deke.
S druge strane, palenta je jelo koje se pravi od krupno mlevenog osušenog kukuruza iliti kukuruzne krupice. Hrvatska nutricionistkinja Olja Martinić za 24sata.hr otkrila je benefite konzumiranja palente. Ističe da sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Celo zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima.
"Kukuruzna krupica bogata je vitaminima B, vitaminima K i E, fosforom, magnezijem, cinkom, kalijem, bakrom, selenom i manganom. Osim toga, sadrži mali broj kalorija pa je odličan izbor ako pazite na liniju. Celo zrno kukuruza je zdravo kao i svako žito, jer je bogato vlaknima i mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima", rekla je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta iz Splita.
Pročitajte tajnu najukusnije palente!
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)
Zvezda u drami pobedila Partizan i odbranila Kup: Mekintajer doneo petu "Žućkovu levicu" u nizu
"Nisu igrači odlučili finale, znamo svi o čemu pričamo": Obradović siguran da je i navijačima Partizana jasno
Da li je ovo ključni detalj finala Kupa Radivoja Koraća? Snimak otkriva zašto je Obradović pobesneo
"Ako se bilo šta loše desi, odgovorni su Partizanov predsednik i trener": Čović se još jednom oglasio pred meč
"Tebe i takvih kao ti se niko ne plaši, Partizan ima preča posla od Kupa": Mijailović oštro odgovorio Čoviću