Svi znamo da je zaštitni faktor potreban uvek, u bilo koje godišnje doba. Prepostavka da nam SPF ne treba kada je oblačno je pogrešna i opasna. Koje još mitove o zaštiti od sunca treba da zaboravimo ako brinemo o svom zdravlju? Stručnjaci procenjuju da je 80 do 90 odsto slučajeva raka kože uzrokovano izlaganjem suncu. Kreme sa visokim SPF smanjuju rizik od nastanka najčešćeg karcinoma kože, ali i dalje postoje mitovi o sunčanju i zaštiti od sunca.

"Nažalost, postoji niz uverenja koja su štetna po zdravlje, kao što je to da je sunčanje, sve dok koža ne gori, zdravo ili da vam krema za sunčanje nije potrebna kada ste u hladu ili kada je napolju oblačno. Sunčanje ni na koji način nije zdravo, a UV zraci su uvek prisutni i predstavljaju opasnost za našu kožu", kaže dermatolog primarne zdravstvene zaštite na klinici Dr. Leventer Centre.

Zablude o zaštiti od sunca

  • Tamnijoj koži nije potrebna zaštita - "Svi tipovi kože moraju da imaju zaštitu", kaže doktor.
  • Ne treba vam zaštita kada je oblačn - "Ovo je pogrešno, jer UV zraci mogu da prodru kroz oblake", kaže doktor.
  • Ne treba vam zaštita kada sedite na plaži pod suncobranom - "U stvarnosti, zraci se odbijaju od peska i morske vode i na kraju utiču na vašu kožu", kaže doktor.
  • Krema za sunčanje vam je potrebna samo leti - "Leti su UV zraci jači, istina, ali prisutni su u svim godišnjim dobima i mogu da oštete našu kožu svaki put kada izađemo iz kuće", kaže doktor.

Istine o zaštiti od sunca

  • Što je zaštitni faktor veći, to ste zaštićeniji. SPF 50 je idealan zaštitni faktor.
  • SPF kremu morate ponovo da nanesete ako provedete više od sat vremena na plaži ili uđete u vodu.
  • Odeća pruža zaštitu je delimično tačna činjenica jer ako nosimo tanku bluzu, UV zraci mogu da prodru kroz tkaninu i onda je bolje da nanesemo kremu pre nego što se obučemo.
  • Zaštita je potrebna i na mestima gde SPF ne može da se nanese, kao što su oči, glava i zato se preporučuju naočare za sunce i šeširi ili kačketi.

BONUS VIDEO:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija

(MONDO/T.V.)