Slušaj vest

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu koji nam obezbeđuje energiju za ceo dan. Ipak, to ne znači da doručkuju svi. Šta se dešava sa telom ako ne doručkujete? Može li vam preskakanje doručka pomoći da izgubite težinu? Da li je uobičajena pojava da nemate apetit do 12 sati? Na pitanja je odgovorila dijetetičarka Karolina Topolska, a sve zahvaljujući pitanju jedne žene koja nema naviku da doručkuje.

"Zovem se Anita i jako dugo imam jednu dilemu. Stvar je u tome što mi se ujutru uopšte ne jede ništa. Ovo možda deluje smešno, ali mislim o tome jer svi kažu da je doručak najvažniji obrok u danu, da daje puno energije i da zahvaljujući njemu možemo da funkcionišemo kako treba. Ipak, ja uopšte ne doručkujem.

Ujutru se probudim i ne osećam glad. Tek oko 12 časova javlja se apetit. Obično se budim oko 6:30. Spremam se za posao i odlazim. Na poslu dan počinjem sa šoljicom kafe, bez šećera i ikakvih drugih dodataka. I jedem svoj prvi obrok oko podneva. Onda jedem oko 15 časova i idem kući. Međutim, uveče imam tako proždrljiv apetit, da jedem mnogo i sve što mi je pri ruci... Zbog takvog načina života, moja telesna težina nije idealna.

Pitam se da li bi, ako bih se nekako naterala da doručkujem, večernji napadi gladi bili manji? Šta se dešava sa mojim telom ako ne doručkujem? Da li svi treba da doručkuju ili postoje ljudi koji to uopšte ne moraju da rade? Da li vam preskakanje doručka pomaže da izgubite težinu ili upravo suprotno? U teškoj sam situaciji jer ujutru nikad nisam gladna i nemam potrebu da jedem", glasilo je pitanje jedne čitateljke.

Šta se desi u telu?

"Tačno je da je doručak najvažniji obrok u danu, pa je važno paziti da ga konzumirate kako biste telu obezbedili energiju i hranljive materije za prvu polovinu dana. Doručak treba da bude oko 25-30 odsto ukupnih kalorija u meniju. Moram da priznam da je moja lična situacija veoma slična problemu koji opisujete. Kao i vi, nisam tip osobe koja odmah po buđenju odlazi u kuhinju i sprema doručak.

Međutim, svesna sam da ga ne vredi preskočiti zbog moguće pojave negativnih efekata, na primer u vidu lošeg osećanja ili slabljenja organizma tokom dana. Ponekad zaboravim da pojedem svoj prvi obrok, zbog čega sam tokom dana umrona, osećam se slabo ili rasejano. Iz tog razloga je dobro doručkovati oko 9 ili 10 časova, čak i kada ne osećate da vam stomak 'krči'.

Ukoliko su i ovi sati prerani za vas, preporučujem vam da počnete sa manjim obrocima, a ne sa velikim jelima za doručak. Isplanirajte obroke za ceo dan, za doručak, užinu, ručak i večeru i jedite ih u sličnim intervalima svakog dana. To može da smanji potrebu za preteranim grickanjem ili osećajem gladi pre odlaska u krevet, kao i konzumiranjem velike količine kalorija odjednom. Samo preskakanje doručka takođe može da uspori vaš metabolizam, što otežava održavanje zdrave težine", objasnila je dijetetičarka.

BONUS VIDEO:

"DEDA MI KAŽE: OVIM SAM 4 DANA HRANIO KONJA PRED PARENJE" Gastroenterolog otkrio šta je ŠKOTSKI DORUČAK, zdrav obrok I AFRODIZIJAK Kurir TV

(MONDO/T.V.)