Kesten je jedan od simbola jeseni, ali se može kupiti tokom cele zime. Ako ga ove sezone još niste jeli, imate vremena da tu grešku ispravite.
Botaničari kesten ubrajaju u voće, ali zbog načina i mesta rasta spada i u šumsko drveće. To je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C zbog čega je veoma bitno jesti kestenje tokom hladnih zimskih dana.
Kesten sadrži mnogo skroba, malo šećera i samo dva procenta masti, što ga čini idealnom namirnicom, ne samo za recepte poslastičara, već svih onih koji bi da se hrane zdravo.
Plod kestena je odličan izvor kalcijuma, fosfora, gvožđa i B vitamina. Lako se vari.
Priprema se na dva načina: kuvanjem ili pečenjem, a konzumira se sam, ili uz dodatak šlaga, sladoleda...
Pasirano kuvano kestenje je odlično za razne poslastice, pre svega torte i rolate, zašta se koriste dve vrste kestena: obični (s donje strane spljošten, a sa gornje ispupčen) i maroni (ispupčen sa obe strane).
Nekada se od kestena pravilo i brašno za hleb, o čemu svedoče etnografski nalazi na Korzici. Tamošnji stanovnici u prošlosti nikada nisu jeli pšenični ili hleb spravljen od neke druge žitarice.
Kada danas kupujete kesten obratite pažnju na sledeće: plod treba da bude krupniji, bez rupica i oštećenja na ljusci koja bi trebalo da bude sjajna.
Pre pripreme ga obavezno operite, a pre pečenja zasecite ljusku. Kesten se ljušti dok je topao, a obavezno se uklanja i unutrašnja kora.
I još jedan savet: bez obzira na to što je zdrav i ukusan, kesten konzumirajte umereno s obzirom na njegovu visoku energetsku vrednost.
Međutim, ako se bavite sportom, ili imate probirljivo dete kada je hrana u pitanju, kestenje je odlično.
Prijatno.
(MONDO)
Kesten sadrži mnogo skroba, malo šećera i samo dva procenta masti, što ga čini idealnom namirnicom, ne samo za recepte poslastičara, već svih onih koji bi da se hrane zdravo.
Plod kestena je odličan izvor kalcijuma, fosfora, gvožđa i B vitamina. Lako se vari.
Priprema se na dva načina: kuvanjem ili pečenjem, a konzumira se sam, ili uz dodatak šlaga, sladoleda...
Pasirano kuvano kestenje je odlično za razne poslastice, pre svega torte i rolate, zašta se koriste dve vrste kestena: obični (s donje strane spljošten, a sa gornje ispupčen) i maroni (ispupčen sa obe strane).
Nekada se od kestena pravilo i brašno za hleb, o čemu svedoče etnografski nalazi na Korzici. Tamošnji stanovnici u prošlosti nikada nisu jeli pšenični ili hleb spravljen od neke druge žitarice.
Kada danas kupujete kesten obratite pažnju na sledeće: plod treba da bude krupniji, bez rupica i oštećenja na ljusci koja bi trebalo da bude sjajna.
Pre pripreme ga obavezno operite, a pre pečenja zasecite ljusku. Kesten se ljušti dok je topao, a obavezno se uklanja i unutrašnja kora.
I još jedan savet: bez obzira na to što je zdrav i ukusan, kesten konzumirajte umereno s obzirom na njegovu visoku energetsku vrednost.
Međutim, ako se bavite sportom, ili imate probirljivo dete kada je hrana u pitanju, kestenje je odlično.
Prijatno.
(MONDO)