Veliki broj tih smrtnih slučajeva je, međutim, prouzrokovan nepravovremenim otkrivanjem te vrste raka.

Sprovođenje analiza za otkrivanje raka debelog creva preporučuje se svim osobama starijim od 50 godina, ali oko 40 odsto američke populacije te starosne dobi, nažalost, to ne čini.

U sprečavanju pojave raka debelog creva veliki značaj ima folna kiselina.

U SAD-u preporučena količina folne kiseline koju treba uneti u organizam iznosi 400 mikrograma dnevno.
Namirnice bogate folnom kiselinom su razno voće i povrće, žitarice, mahunarke, orasi i semenke.

Kombinacija nedostatka folne kiseline u organizmu i promene na genu SHMT1 koji utiče na sintezu DNK povećava opasnost od pojave raka debelog creva, pokazali su rezultati novog istraživanja objavljenog u naučnom časopisu "Istraživanje raka".

Istraživanje upućuje na zaključak da gen SHMT1 može sam po sebi da bude uzrok pojave raka debelog creva, ali pokazuje i na koji način folna kiselina (vitamin B kompleksa) može da poveća opasnost od te vrste raka kod osoba sa problemom na genu SHMT1.

Ishrana i genetika, kako su istakli naučnici, zajedno deluju na stvaranje kancerogenih ćelija. Oni su naveli i da je unos folne kiseline u organizam od velikog značaja, jer njen nedostatak dovodi do oštećenja DNK.

(Tanjug)