Iako još nisu potpuno razjašnjeni mehanizmi pozitivnog uticaja smeha na naše zdravlje, naučnici se slažu da pozitivan stav, smisao za humor i smejanje od srca pomažu u popravljanju opšteg zdravstvenog stanja.

"Kada bi se ljudi češće smejali, mnoge boljke koje su posledica savremenog načina života i svakodnevnog stresa bile bi ublažene, ako ne i iskorenjene", kaže psihoterapeut dr Stiv Vilson.

"Rezultati brojnih istraživanja potvrđuju da je smejanje dobro za zdravlje", slaže se i dr Robert Provin, profesor neurologije sa Univerziteta u Baltimoru.

Šta se dešava u našem organizmu kada se smejemo?

Smeh izaziva brojne fiziološke promene: mišići se grče i opružaju, puls i pritisak rastu, disanje se ubrzava, pa kiseonik brže stiže do mozga.

U izvesnom smislu, grohotan smeh može se uporediti i sa vežbanjem blagog intenziteta.

"Efekti smejanja i vežbanja na naš organizam su slični", kaže dr Vilson. "Ako se zasmejete, a usput recimo pravite i kružne pokrete rukama, vaš puls će se ubrzati iako to nije naročiti napor za organizam."

Dnevna doza smeha dobra je i za liniju. Na Vanderbilt univerzitetu sproveli su malo istraživanje čiji su rezultati pokazali da se za 10-15 minuta smejanja sagori čitavih 50 kalorija. Nije loše, zar ne?

Evo još nekoliko dobrih razloga za dnevnu dozu kikotanja:

Istraživači sa Univerziteta države Merilend proučavali su efekte smejanja na krvne sudove. Ispitanicima su prikazivane komedije ili drame, a zatim im je meren protok krvi. Krvni sudovi osoba koje su gledale komedije lako su se širili i skupljali, a protok krvi bio je normalan. Ali, krvni sudovi ispitanika iz grupe koja je gledala drame bili su "stegnuti", a protok krvi bio je ograničen.

Smejanje je dobro i za imunitet. Dr Li Berk, pionir u istraživanju smeha kaže da je ustanovljeno kako smeh smanjuje nivo kortizola, epinefrina i drugih hormona stresa, koji nam "obaraju" imuni sistem.

Smeh, takođe, pomaže i osobama koje su preživele srčani udar. U istraživanju koje je vršeno pre desetak godina učestvovalo je 48 ispitanika koji su bili na kardiološkoj rehabilitaciji. Polovina ispitanika je gledala tridesetominutni smešan video program svakog dana, a polovina nije. U toku sledeće godine samo dve osobe doživele su srčani udar, dok ih je u drugoj grupi bilo desetoro.

Smejanje pomaže i zaceljivanje rana, povećava šanse za uspešnost procesa vantelesne oplodnje...

Dali smo vam dovoljno razloga da se nasmejete. I ne zaboravite, danas je 1. april - idealna prilika da se našalite i zasmejete prijatelje ili kolege sa posla. A onda im ispričajte i šta ste o "smehoterapiji" pročitali na MONDU i počnite da primenjujete savete. Ne od ponedeljka, nego baš od petka - 1. aprila.

(MONDO)