Pravilo "deset sekundi" sigurno vam je poznato: ako hranu koja vam je ispala na pod podignete za manje od deset sekundi, navodno možete da je pojedete. Naučnici upozoravaju da je to mit i da možete da završite sa stomačnim tegobama čak i ako ste ono što vam je ispalo podigli istog trenutka.

Poslednja čokoladna pralina vam je ispala na pod, a vi ste je ipak pojeli... Niste mogli da joj odolite, bila je na podu samo trenutak, i mirni ste jer je pravilo "deset sekundi" opštepoznato.

Ako vam se dešavaju ovakve stvari, trebalo bi da imate u vidu da naučnici upozoravaju da je ovo pravilo samo mit, da nije zasnovano na naučnim istraživanjima i da ako pojedete nešto što vam je ispalo na pod možete i da se otrujete.

Naravno, namirnice kao što su čokolada ili voće pokupiće više štroke i bakterija nego komadić keksa, ali i "suve" grickalice pokupiće svoj deo prljavštine i klica, piše časopis "Nju sajentist".

Logika je jednostavna: ako vam hrana ispadne na pod, malo hrane ostaće na podu (to znate jer morate da ga obrišete ili pokupite mrvice), a "malo poda" ostaće na hrani (što svi vrlo često izgubimo iz vida). Uostalom, sigurno ni pod kakvim uslovima ne biste pristali da liznete pod, čak ni na sekund zar ne?

(MONDO)