Fobična reakcija je automatska i prilično stresna, a osoba je ne može kontrolisati jer je praktično sva obuzeta imaginacijom pretnje i opasnosti.

Postoje različiti tipovi fobija, a strah različitog nivoa obično je bez realnog razloga i povoda. Jedna od najčešćih fobija je odlazak zubaru ili doktoru, a odlaganje odlaska na ta mesta često može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća.

Postoje i fobije od letenja, krvi, zatim fobije od zatvorenog prostora (klaustrofobija), fobija od otvorenog prostora (agorafobija), socijalna fobija i mnoge druge fobije koje čovek sklon fobijama konstantno razvija.

Naučnici tvrde da su fobične osobe svesne da njihov strah prevazilazi granice normalnog i da nema stvarne opasnosti, ali fobična reakcija je automatska i osoba tada pokazuje sve telesne reakcije koje su prisutne u velikom strahu, što znači ubrzan rad srca, osećaj nedostatka vazduha, površno disanje, drhtanje i jaku želju za begom iz fobične situacije.

Poznato je da je fobija, strah različitog stepena, obično bez realnog razloga i povoda zahvata ljude svih uzrasta, svih socijalnih staleža i na svim geografskim širinama.

Prema Američkom nacionalnom institutu za mentalno zdravlje između pet i 12 odsto Amerikanaca pati od neke fobije, a slično je i u zapadnoj Evropi.

U slučaju da fobija potpuno ovlada životom čoveka svakako je potrebno obratiti se lekaru ili psihijatru koji mogu pomoći odgovarajućom terapijom.

(Tanjug)