Zadovoljstvo pri konzumiranju masne hrane, nije samo posledica uživanja u njenom dobrom ukusu, nego i direktne signalne veze između stomaka i mozga.
Belgijski tim sa Univerziteta u Luvenu je uz pomoć magnetne rezonance pratio uticaj masnih kiselina direktno ubrizganih u stomak na mozak, izveštava Rojters.
Od ispitanika se očekivalo da prvo ocene svoje raspoloženje na skali od jedan do devet, a zatim im je puštana žalosna muzika i pokazivane su im fotografije s tužnim prizorima. Potom su polovini njih direktno u želudac ubrizgane masne kiseline, a drugoj polovini slani rastvor.
Zatim su zamoljeni da ponovo ocene svoje raspoloženje, ali im nije rečeno koju vrstu rastvora su primili. Ispostavilo se da su oni kojima su ubrizgane masne kiseline upola manje tužni od onih kojima je ubrizgan slani rastvor.
"Konzumiranje masne hrane nas izgleda čini manje podložnim tužnim emocijama čak i kad ne znamo da jedemo masno", zaključuje vođa istraživanja dr Lukas van Audenhove.
Rezultati ove studije bacaju novo svetlo na gojaznost, depresiju i poremećaje ishrane, mada je još rano reći da li će biti od značaja za nalaženje novih terapija za te poremećaje.
(Tanjug)
Od ispitanika se očekivalo da prvo ocene svoje raspoloženje na skali od jedan do devet, a zatim im je puštana žalosna muzika i pokazivane su im fotografije s tužnim prizorima. Potom su polovini njih direktno u želudac ubrizgane masne kiseline, a drugoj polovini slani rastvor.
Zatim su zamoljeni da ponovo ocene svoje raspoloženje, ali im nije rečeno koju vrstu rastvora su primili. Ispostavilo se da su oni kojima su ubrizgane masne kiseline upola manje tužni od onih kojima je ubrizgan slani rastvor.
"Konzumiranje masne hrane nas izgleda čini manje podložnim tužnim emocijama čak i kad ne znamo da jedemo masno", zaključuje vođa istraživanja dr Lukas van Audenhove.
Rezultati ove studije bacaju novo svetlo na gojaznost, depresiju i poremećaje ishrane, mada je još rano reći da li će biti od značaja za nalaženje novih terapija za te poremećaje.
(Tanjug)