Američki naučnici sa Univerziteta Lojola su analizirali više od 140 studija, obavljenih od 1977. naovamo, kojima je bilo obuhvaćeno više od 365.000 ljudi i utvrdili da su oni koji umereno piju izloženi za 23 odsto manjem riziku od nekih oblika demencije i kognitivnih oštećenja, izveštava Rojters.

Pod umerenim pijenjem se podrazumevaju maksimalno dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

Pošto je ranije već utvrđeno da je umereno konzumiranje alkohola dobro za srce i da smanjuje rizik od oboljenja koronarnih arterija i kardiovaskularnih bolesti, sada se pokazuje da ima slični efekat i na mozak, ističe Edvard Nevsi, jedan od koautora studije.

Mada je od ranije poznato da je vino korisnije za zdravlje od piva ili žestokih pića, u većini analiziranih studija nije pravljena razlika između vrsta alkoholnih pića, pa ta distinkcija nije napravljena ni u istraživanju stručnjaka s Lojole.

Jedna teza o tome zašto umereno konzumiranje pića štiti mozak je da male količine alkohola predstavljaju mali stres, koji jača moždane ćelije i omogućava im da se bolje izbore s velikim stresovima koji vode u demenciju u kasnijim godinama.

Druga teorija je da alkohol poboljšava dotok krvi u mozak, unapređujući metabolizam tog organa.

Američki tim ipak ne savetuju osobama koje ne piju da sada počnu da konzumiraju alokohol da bi se zaštitile od Alchajmera.

Stručnjaci s Lojole takođe napominju da se smanjenje rizika od te bolesti može ostvariti i fizičkom aktivnošću, višim nivoom obrazovanja i upražnjavanjem mediteranskog načina ishrane.

(Tanjug)