Svakodnevno umereno konzumiranje alkohola, odnosno čaša - dve vina ili piva dnevno, može da smanji rizik od Alchajmerove bolesti.
Američki naučnici sa Univerziteta Lojola su analizirali više od 140 studija, obavljenih od 1977. naovamo, kojima je bilo obuhvaćeno više od 365.000 ljudi i utvrdili da su oni koji umereno piju izloženi za 23 odsto manjem riziku od nekih oblika demencije i kognitivnih oštećenja, izveštava Rojters.
Pod umerenim pijenjem se podrazumevaju maksimalno dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene.
Pošto je ranije već utvrđeno da je umereno konzumiranje alkohola dobro za srce i da smanjuje rizik od oboljenja koronarnih arterija i kardiovaskularnih bolesti, sada se pokazuje da ima slični efekat i na mozak, ističe Edvard Nevsi, jedan od koautora studije.
Mada je od ranije poznato da je vino korisnije za zdravlje od piva ili žestokih pića, u većini analiziranih studija nije pravljena razlika između vrsta alkoholnih pića, pa ta distinkcija nije napravljena ni u istraživanju stručnjaka s Lojole.
Jedna teza o tome zašto umereno konzumiranje pića štiti mozak je da male količine alkohola predstavljaju mali stres, koji jača moždane ćelije i omogućava im da se bolje izbore s velikim stresovima koji vode u demenciju u kasnijim godinama.
Druga teorija je da alkohol poboljšava dotok krvi u mozak, unapređujući metabolizam tog organa.
Američki tim ipak ne savetuju osobama koje ne piju da sada počnu da konzumiraju alokohol da bi se zaštitile od Alchajmera.
Stručnjaci s Lojole takođe napominju da se smanjenje rizika od te bolesti može ostvariti i fizičkom aktivnošću, višim nivoom obrazovanja i upražnjavanjem mediteranskog načina ishrane.
(Tanjug)
Pod umerenim pijenjem se podrazumevaju maksimalno dva pića dnevno za muškarce i jedno za žene.
Pošto je ranije već utvrđeno da je umereno konzumiranje alkohola dobro za srce i da smanjuje rizik od oboljenja koronarnih arterija i kardiovaskularnih bolesti, sada se pokazuje da ima slični efekat i na mozak, ističe Edvard Nevsi, jedan od koautora studije.
Mada je od ranije poznato da je vino korisnije za zdravlje od piva ili žestokih pića, u većini analiziranih studija nije pravljena razlika između vrsta alkoholnih pića, pa ta distinkcija nije napravljena ni u istraživanju stručnjaka s Lojole.
Jedna teza o tome zašto umereno konzumiranje pića štiti mozak je da male količine alkohola predstavljaju mali stres, koji jača moždane ćelije i omogućava im da se bolje izbore s velikim stresovima koji vode u demenciju u kasnijim godinama.
Druga teorija je da alkohol poboljšava dotok krvi u mozak, unapređujući metabolizam tog organa.
Američki tim ipak ne savetuju osobama koje ne piju da sada počnu da konzumiraju alokohol da bi se zaštitile od Alchajmera.
Stručnjaci s Lojole takođe napominju da se smanjenje rizika od te bolesti može ostvariti i fizičkom aktivnošću, višim nivoom obrazovanja i upražnjavanjem mediteranskog načina ishrane.
(Tanjug)