Prilikom kupovine, obrade i čuvanja namirnica uvek treba biti obazriv, a naročito u letnjem periodu kada su izuzetno visoke temperature, upozorila je dr Vesna Pantić Palibrk iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.
"Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti. Osobe zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, imati samo blag crevni poremećaj, ali isto tako mogu doći u stanje teške dehidracije i poremećaja opšteg zdravstvenog stanja”, kaže dr Palibrk.
Ona je podsetila da se iz jedne bakterije može za sedam sati razviti više od dva miliona bakterija pa prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i adekvatnom čuvanju namirnica.
Proizvode koji se lako kvare trebalo bi kupovati samo u radnjama gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a važno je proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe.
Mlečne proizvode, kao i živinsko meso trebalo bi kupovati na mlečnim pijacama koje imaju rashladne uređaje, a nikako na tezgama. Važno je i obratiti pažnju i na izgled, boju mesa, miris.
Tokom letnjih, visokih temperature trebalo bi detaljnije prati voće i salatu, kao i obratiti pažnju na čistoću posuđa, pribora, radnih površina, ali i da se hrana, posebno meso i jaja dobro termički obrade prilikom kuvanja.
Kada je u pitanju čuvanje hrane u frižideru, kuvana hrana se može čuvati najduže pet dana, a ako neko želi duže neophodno je da se ona zamrzne odmah nakon rashlađivanja. Otvoreni sok i mleko moraju se čuvati u frižideru.
U letnjem periodu preporučuje se korišćenje što više voća i povrća, ribe, a najvažnije je unositi dosta tečnosti (čorbe, supe, voćne sokove, čajeve...).
(Tanjug)