Na Evropskom kongresu kardiologa je rečeno da nije jasna povezanost čokolade i smanjenog broja srčanih oboljenja.
Poslednjih godina postoji niz naučnih studija koje pokazuju moguće pozitivne efekte konzumiranja čokolade, pogotovo crne, koja sadrži flavanol, prirodni sastojak koji se nalazi u kakaou, za koji se smatra da povoljno utiče na krvne sudove.
Da bi razjasnili nedoumice, Oskar Franko i njegove kolege sa Univerziteta Kembridž spojili su rezultate sedam studija koje su uključivale 100.00 ljudi.
Pet studija pokazalo je blagotvornu povezanost između konzumiranja čokolade i kardiovaskularnog zdravlja, dok dve to nisu potvrdile.
Celokupno istraživanje je pokazalo da se konzumiranje veće količine čokolade dovodi u vezu sa smanjenjem srčanih oboljenja od 37 odsto, kao i smanjenjem srčanih udara od 29 odsto, u poređenju sa manjim konzumiranjem čokolade.
"Ako želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, postoje mnogo bolji načini za to od otvaranja kutije čokolade", izjavila je predstavnica Britanske fondacije za srce, Viktorija Tejlor, koja nije učestvovala u istraživanju.
Franko, čija su otkrića objavljena u elektronskom izdanju Britanskog medicinskog žurnala, rekao je da iako izgleda da čokolada pozitivno utiče na srce, to dejstvo lako može da poništi nezdrav sadržaj mnogih drugih slatkiša.
(Tanjug)
Poslednjih godina postoji niz naučnih studija koje pokazuju moguće pozitivne efekte konzumiranja čokolade, pogotovo crne, koja sadrži flavanol, prirodni sastojak koji se nalazi u kakaou, za koji se smatra da povoljno utiče na krvne sudove.
Da bi razjasnili nedoumice, Oskar Franko i njegove kolege sa Univerziteta Kembridž spojili su rezultate sedam studija koje su uključivale 100.00 ljudi.
Pet studija pokazalo je blagotvornu povezanost između konzumiranja čokolade i kardiovaskularnog zdravlja, dok dve to nisu potvrdile.
Celokupno istraživanje je pokazalo da se konzumiranje veće količine čokolade dovodi u vezu sa smanjenjem srčanih oboljenja od 37 odsto, kao i smanjenjem srčanih udara od 29 odsto, u poređenju sa manjim konzumiranjem čokolade.
"Ako želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, postoje mnogo bolji načini za to od otvaranja kutije čokolade", izjavila je predstavnica Britanske fondacije za srce, Viktorija Tejlor, koja nije učestvovala u istraživanju.
Franko, čija su otkrića objavljena u elektronskom izdanju Britanskog medicinskog žurnala, rekao je da iako izgleda da čokolada pozitivno utiče na srce, to dejstvo lako može da poništi nezdrav sadržaj mnogih drugih slatkiša.
(Tanjug)
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Partizan za 55 dana mora da sakupi milione evra: Rasim Ljajić otkrio koliko crno-beli duguju!