Lista pozitivnih efekata koje čajevi imaju na ljudski organizam prilično je dugačka, a delotvornost biljnih napitaka na zdravlje potvrdila su brojna istraživanja. Tako, redovnim konzumiranjem zelenog čaja loš holesterol može da se smanji za 15 odsto, tvrde stručnjaci sa Univerziteta “Sveta Katarina” iz Brazila.

Oni su nakon opsežnog istraživanja ustanovili da je kod osoba koje su pile čaj ili osvežavajuće napitke na bazi čaja, holesterol snižen u periodu od 60 dana, zahvaljujući saponinima, supstancama koje funkcionišu kao specijalna vrsta deterženta i reaguju sa želudačnim kiselinama sprečavajući creva da apsorbuje masti. Do sličnih rezultata došli su i stručnjaci sa Univerziteta San Francisko.

"Pored toga što se kod ispitanika došlo do smanjenja holesterola, primetili smo da je značajno opao i nivo triglicerida i šećera. Takođe, primetili smo i da se težina učesnika studije smanjila za oko četiri procenata", naveo je Marselo Ribeiro, autor istraživanja i biolog.

Utvrđeno je i to da kofein i druge supstance koje se nalaze u čaju ubrazavaju rad metabolizma i sagorevaju kalorije za oko sedam procenata. Ipak, ovaj stručnjak smatra da aktivni sastojci čaja ne deluju samo sa žučnom kiselinom, već inhibiraju aktivnost lipaze, enzima koji se luči u pankreasu, a koji je uključen u stvaranje masti.

Do sličnih rezultata došli su i naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Seulu, čije je istraživanje pokazalo da redovno konzumiranje čaja smanjuje težinu, salo na stomaku i glikozu.

"Pored toga što sprečava stvaranje plaka na arterijama, čaj se bori i protiv slobodnih radikala, molekula koji se nalaze u telu svakog čoveka i izazivaju propadanje ćelija", kaže za “Blic” Jasna Anđelković, viši dijetetičar-nutricionista.

Stoga može da se kaže da neka vrsta infuzije ovog čaja može da pomogne u borbi protiv raka.

Što se vitamina i minerala tiče, čajevi njima obiluju. Većina mešavina čaja sadrži nutrijenete koji su od fundamentalnog značaja za organizam, kao što je na primer folna kiselina, kalijum, mangan i vitamini K, C, B1 i B2.

Zahvaljujući polifenolu koji sadrže, veoma su dobri saveznici u borbi protiv bakterija, poput onih koje mogu da izazovu karijes ili zapaljenje pluća.

Anketa

Da li piješ čajeve?

Ova anketa je završena.
Glasalo je 1433 korisnika

Čajevi koje bi uvek trebalo imati u kući

Kamilica - lekoviti užitak služi kao prva pomoć za ublažavanje raznih tegoba. Umiruje organizam, ublažava upale i grčeve u probavnom traktu, olakšava disanje i okrepljuje telo. Čaj od kamilice se često koristi za pripremu obloga i kao antiseptik za gljivične i bakterijeks infekcije.

Šipak - izvor vitamina, uglavnom se koristi za ublažavanje prehlade. Posebno je delotvoran ukoliko mu se dodaju kašika limuna i kašičica meda. Čaj od šipka greje, okrepljuje i budi nas jer je pun voćnih kiselina, vitamina B2, K i minerala.

Nana - protiv nesanice, deluje kao prijatan i blag lek za umirivanje. Pomaže u ublažavanju menstrualnih tegoba, a pošto sadrži eterično ulje otklanja probleme sa varenjem.

Žalfija - prirodni antibiotik, zaslađen medom pomaže kod prehlade, pročišćava krv i oslobađa organizam mnoguh štetnih sastojaka. Preporučuje se za lečenje svih uplala i kao lek za noćno znojenje. U pubertetu i menopauzi efikasno reguliše nivo hormona, a ianče se koristi i za dezinfekciju usta.

Zeleni čaj - eliksir vitalnosti, izuzetno je koristan za zdravlje. Ubrzava metabolizam, jača imunitet. Sdarži vitamine A, B, C, E i mnoge minerale pa efikasno čisti organizam od štetnih materija. Ublažava bolove u želucu i crevima, snižava nivo holesterola u krvi, jača srce i reguliše pritisak, regeneriše kožu.

Voćni čajevi - krepe i umiruju, spravljaju se od cvetova, semenja i kore raznovrsnog voća. U njihovom sastavu nema kofeina zbog čega su zdrav napitak i za decu. Može da se pije topao, ali i potpuno hladan, kao osvežavajući napitak.

(MONDO)