
Konzumiranje premalo ribe, voća i povrća je loše za zdravlje ljudi isto kao i pušenje, tvrde stručnjaci sa Holandskog nacionalnog instituta za zdravlje i prirodnu sredinu (RIVM).
Oni istovremeno napominju da loša ishrana trenutno predstavlja glavni uzrok ozbiljnih oboljenja i smrtnih slučajeva u Holandiji.
Iz istraživanja koje su obavili stručnjaci RIVM proizilazi da nezdrava ishrana Holandjana četrdesetih godina smanjuje očekivani životni vek za 1,2 godine u odnosu na prosek, dok gojaznost smanjuje očekivani životni vek za 0,8 godina, prenela je agencija Rojters.
Ustanovljeno je da čak 75 odsto od ukupno 16 miliona Holandjana jede manje ribe, voća i povrća nego što se preporučuje. Svake godine loša ishrana izaziva 13.000 smrtnih slučajeva čiji su uzrok dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak, dok od srčanih bolesti i raka izazvanih gojaznošću umire 7.000 Holandjana godišnje.
Holandski istraživači, takodje, tvrde da bi se izbeglo oko 25 odsto ozbiljnih bolesti i smrtnih slučajeva izazvanih gojaznošću kad bi svi odrasli Holandjani oslabili za po tri kilograma.
"Naročito je važno nastojati na smanjenju unosa zasićenih i trans masnih kiselina, a u korist unošenja ribe, voća i povrća", kaže se u izveštaju RIVM.
Zasićene i trans masne kiseline nalaze se u životinjskim mastima, tropskim uljima kao što su kokosovo i palmino, kao i u drugim biljnim uljima koja su rafinisana. Ove masnoće utiču na povećanje holesterola i povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Evropska uprava za bezbednost hrane se veomna povoljno izrazila o ovoj studiji RIVM, naglašavajući da će njene zaključke koristiti kod procene rizika za zdravlje od pojedinih prehrambenih proizvoda i pogrešnog načina ishrane.
(Tanjug)
Oni istovremeno napominju da loša ishrana trenutno predstavlja glavni uzrok ozbiljnih oboljenja i smrtnih slučajeva u Holandiji.
Iz istraživanja koje su obavili stručnjaci RIVM proizilazi da nezdrava ishrana Holandjana četrdesetih godina smanjuje očekivani životni vek za 1,2 godine u odnosu na prosek, dok gojaznost smanjuje očekivani životni vek za 0,8 godina, prenela je agencija Rojters.
Ustanovljeno je da čak 75 odsto od ukupno 16 miliona Holandjana jede manje ribe, voća i povrća nego što se preporučuje. Svake godine loša ishrana izaziva 13.000 smrtnih slučajeva čiji su uzrok dijabetes, kardiovaskularne bolesti i rak, dok od srčanih bolesti i raka izazvanih gojaznošću umire 7.000 Holandjana godišnje.
Holandski istraživači, takodje, tvrde da bi se izbeglo oko 25 odsto ozbiljnih bolesti i smrtnih slučajeva izazvanih gojaznošću kad bi svi odrasli Holandjani oslabili za po tri kilograma.
"Naročito je važno nastojati na smanjenju unosa zasićenih i trans masnih kiselina, a u korist unošenja ribe, voća i povrća", kaže se u izveštaju RIVM.
Zasićene i trans masne kiseline nalaze se u životinjskim mastima, tropskim uljima kao što su kokosovo i palmino, kao i u drugim biljnim uljima koja su rafinisana. Ove masnoće utiču na povećanje holesterola i povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Evropska uprava za bezbednost hrane se veomna povoljno izrazila o ovoj studiji RIVM, naglašavajući da će njene zaključke koristiti kod procene rizika za zdravlje od pojedinih prehrambenih proizvoda i pogrešnog načina ishrane.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.