
Kafa može suzbiti negativan uticaj alkohola na jetru i sprečiti cirozu, saopštili su naučnici "Stalnog istraživačkog odeljenja Kajzer" u Oklendu, Kalifornija.
Jedna šoljica kafe dnevno je kod 125.000 ispitanika smanjila rizik od alkoholne ciroze za 20 odsto, dok je rizik sa četiri šoljice dnevno bio 80 odsto manji.
Pozitivan uticaj kafe se ispoljio i kod žena, i kod muškaraca različitog etničkog porekla, prenela je agencija AP.
Još, medjutim, nije jasno da li zaštitu daje kofein ili neki drugi sastojak kafe, izjavio je koautor studije dr Artur Klatski i dodao da postoje i bolji načini za izbegavanje ciroze jetre kao posledice prevelikog konzumiranja alkohola - umesto ispijanja velikih količina kafe, on je preporučio smanjenje količine pića.
Ispitivanjem je obuhvaćen širok krug ljudi - od antialkoholičara, kojih je bilo 12 odsto ukupnog broja ispitanika, do teških pijanica, s učešćem od osam odsto.
Ciroza jetre, koja pogadja sposobnost tog organa da filtrira toksine iz krvi, nije se razvila kod svih alkoholičara. Kratski je ukazao da ovo novo otkriće može pomoći da se objasni zašto su jetre kod nekih ljudi sačuvane, uprkos velikom unošenju alkohola.
Cirozu mogu prouzrokovati i hepatitis C i neke nasledne bolesti. Ispitivanje je, medjutim, pokazalo da kafa ne štiti jetru od tih drugih izazivača.
Naučnici su, takodje, otkrili da ljubitelji kafe imaju bolje rezultate analiza krvi korišćenih da bi se izmerila funkcija jetre, bez obzira da li su bili veliki potrošači alkohola ili ne. Uticaj kafe na smanjenje enzima jetre u krvi bio je očigledniji kod onih koji su bili veliki potrošači alkohola.
Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Arhiva interne medicine, potkrepljuje ranije nalaze da kafa može smanjiti rizik od dobijanja raka jetre.
Naučnici nisu otkrili smanjen rizik od ciroze jetre kod onih koji piju čaj, što su objasnili time što čaj sadrži manje kofeina od kafe i što je medju ispitanicima bilo manje onih koji su mnogo pili čaj. Ukoliko je kofein zaštitni sastojak, njegov uticaj se možda stoga nije ispoljio kad je reč o čaju, zaključio je doktor Klatski.
(Tanjug)
Jedna šoljica kafe dnevno je kod 125.000 ispitanika smanjila rizik od alkoholne ciroze za 20 odsto, dok je rizik sa četiri šoljice dnevno bio 80 odsto manji.
Pozitivan uticaj kafe se ispoljio i kod žena, i kod muškaraca različitog etničkog porekla, prenela je agencija AP.
Još, medjutim, nije jasno da li zaštitu daje kofein ili neki drugi sastojak kafe, izjavio je koautor studije dr Artur Klatski i dodao da postoje i bolji načini za izbegavanje ciroze jetre kao posledice prevelikog konzumiranja alkohola - umesto ispijanja velikih količina kafe, on je preporučio smanjenje količine pića.
Ispitivanjem je obuhvaćen širok krug ljudi - od antialkoholičara, kojih je bilo 12 odsto ukupnog broja ispitanika, do teških pijanica, s učešćem od osam odsto.
Ciroza jetre, koja pogadja sposobnost tog organa da filtrira toksine iz krvi, nije se razvila kod svih alkoholičara. Kratski je ukazao da ovo novo otkriće može pomoći da se objasni zašto su jetre kod nekih ljudi sačuvane, uprkos velikom unošenju alkohola.
Cirozu mogu prouzrokovati i hepatitis C i neke nasledne bolesti. Ispitivanje je, medjutim, pokazalo da kafa ne štiti jetru od tih drugih izazivača.
Naučnici su, takodje, otkrili da ljubitelji kafe imaju bolje rezultate analiza krvi korišćenih da bi se izmerila funkcija jetre, bez obzira da li su bili veliki potrošači alkohola ili ne. Uticaj kafe na smanjenje enzima jetre u krvi bio je očigledniji kod onih koji su bili veliki potrošači alkohola.
Ovo otkriće, objavljeno u časopisu Arhiva interne medicine, potkrepljuje ranije nalaze da kafa može smanjiti rizik od dobijanja raka jetre.
Naučnici nisu otkrili smanjen rizik od ciroze jetre kod onih koji piju čaj, što su objasnili time što čaj sadrži manje kofeina od kafe i što je medju ispitanicima bilo manje onih koji su mnogo pili čaj. Ukoliko je kofein zaštitni sastojak, njegov uticaj se možda stoga nije ispoljio kad je reč o čaju, zaključio je doktor Klatski.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.