Izgleda da ishrana bogata crvenim mesom povećava rizik od razvoja raka pankreasa, objavili su švedski naučnici u "Medjunarodnom časopisu za rak".

Dobra vest je, medjutim, da konzumiranje živinskog mesa može smanjiti taj rizik.

Rak pankreasa je jedan od najsmrtonosnijih oblika kancera, jer se uglavnom retko otkrije u ranoj, izlečivoj fazi.

Hirurško odstvanjivanje nudi jedinu šansu za lečenje, ali samo mali procenat pacijenata je kandidat za takvu terapiju. U mnogim slučajevima odstranjivanje nije moguće kad se prilikom hirurške intervencije otkrije da se kancer proširio van pankreasa.

"Naše otkriće govori da se velika potrošnja crvenog mesa povezuje s povećanim rizikom od raka pankreasa", izjavila je Rojtersu vodja ispitivanja, dr Suzana Larson s Univerzieta Karolinska u Stokholmu.

Ona i njene kolege su ispitale više od 61.000 žena, interesujući se za moguće uticaje konzumiranja mesa, ribe, živine i jaja. Kod 172 žene je tokom 17 godina praćenja dijagnostikovan rak pankreasa, koji je bio povezan sa konzumiranjem crvenog mesa.

"Ova otkrića ukazuju da ljudi mogu smanjiti rizik od dobijanja raka pankreasa smanjenjem konzumiranja crvenog mesa", zaključila je doktorka Larson.

Pri ispitivanju nije zapažena značajnija povezanost bolesti s potrošnjom ribe i jaja.

(Tanjug)