Šargarepa, slatki krompir i paradajz sadrže značajne količine vitamina A u obliku beta karotena - sastojka narandžaste boje koji u jetri prelazi u vitamin A, a to je jedan od zaštitnih vitamina - antioksidanasa, koji pomaže organizmu da se odbrani od štetnog delovanja slobodnih radikala.

I vitamini A, E i C čine trijas takozvanih zaštitnih vitamina sa izraženim antioksidativim delovanjem. Prema mišljenju uglednih zdravstvenih radnika, imaju i druga korisna dejstva: stimulišu rast i epitelizaciju i regeneraciju tkiva, šire krvne sudove, smanjuju taloženje holesterola na zidove krvnih sudova i usporavaju proces arteroskleroze. Beta karoteni i vitamin A važni su i za normalno funkcionisanje čula vida.

Slatki krompir se retko može naći u našim prodavnicama, a reč je o dragocenom povrću koje kao jednu od 20 top namirnica preporučuje Svetski centar za prevenciju kancera, ishranu i zdrave stilove života.

Krtole slatkog krompira imaju valjkast ili jajast oblik, a ispod tanke kore nalazi se plod intenzivno narandžaste boje i slatkastog ukusa (ukus slatkog krompira veoma je sličan ukusu pečene bundeve). Može se peći u rerni kao i običan krompir, kuvati i pasirati kao pire.

Paradjz kao izvor likopena

Ako na našem tržištu nema slatkog krompira, paradajza svakako ima u izobilju. Njegovi sočni plodovi mogu da budu različitog oblika i boje, što zavisi od sorte. Paradajz ima prijatan ukus, a sadrži, pored velikog procenta vode, značajne količine vitamina C i značajne kao i provitamine vitamina A (beta karoten).

Takodje, sadrži mineralne materije, organske kiseline, aromatične materije i biljna vlakna (celuloza, hemiceluloza, pektinske materije). Od mineralnih materija ima značajne količine kalijuma, fosfora, cinka, hroma, magnezijuma, gvožđa i bakra.

Paradajz sadrži i korisnu supstancu likopen, koji je dobar za opšte zdravlje organizma, ali pre svega za kožu (prave efekte pokazuje tek posle termičke obrade).

(Sofia/MONDO)