
Konzumiranje kafe, pre svega one bez kofeina, može se povezati sa smanjenjem rizika od dijabetesa, otkrili su američki naučnici s Univerziteta Minesote u Mineapolisu.
Njihova studija, objavljena u časopisu "Arhive interne medicine", nije prva koja dokazuje tu povezanost, ali u prethodnim nije bilo jasno kako se ta veza ogleda kod ljudi različitih uzrasta i telesne težine i da li je kofein komponenta koja je prvenstveno odgovorna za smanjenje rizika od dijabetesa, podsetila je agencija Rojters.
Doktor Mark Pereira i njegove kolege su radi tih razjašnjenja alanizirali podatke o 28.812 žena, prikupljene tokom perioda izmedju 1986. i 1997. godine. Te žene u momentu otpočinjanja ispitivanja nisu bolovale od dijabetesa, niti srčanih oboljenja.
Ispitanice su bile podeljene u grupe prema količini kafe koju su pile: na one koje uopšte nisu pile kafu, one koje su pile manje od jedne šoljice dnevno, jednu do tri šoljice, četiri do pet šoljica, šest ili više šoljica.
Tokom ispitivanja je kod 1.418 žena dijagnostifikovan dijabetes.
Kod žena koje su pile najviše kafe verovatnoća razvoja dijabetesa bila je 22 odsto manja nego u grupi onih koje nisu pile kafu, utvrdili su naučnici.
Dalja ispitivanja su pokazala da je na tu povezanost, koja je ostala relativno stabilna kad je rec o uzrastu i telesnoj težini, uglavnom uticalo unošenje kafe bez kofeina.
Ostalo je, medjutim, nerazjašnjeno koji je sastojak odgovoran za mogući zaštitni uticaj kafe. Dve komponente u kafi - magnezijum i fitat (phytate) - nisu, pokazalo se, imale ulogu u povezanosti izmedju konzumiranja kafe i smanjenja rizika od dijabetesa, kao ni unošenje kofeina iz drugih izvora, bezalkoholnih napitaka, na primer.
Jedno ranije istraživanje, sprovedeno u Finskoj koja ima najveću potrošnju kafe na svetu, otkrilo je da muškarci i žene koji piju 10 i više šoljica kafe dnevno imaju najniži rizik od pojave dijabetesa kod odraslih, mada dekofeinizirana kafa u Finskoj nije mnogo zastupljena.
"Mada se u prvoj liniji zaštite od dijabetesa nalaze fizičke vežbe i pravilna ishrana, u svetlu popularnosti konzumiranja kafe i visoke stope dijabetesa kod starijih osoba ova otkrića mogu biti od velikog značaja za javno zdravlje", ukazali su naučnici.
Njihova studija, objavljena u časopisu "Arhive interne medicine", nije prva koja dokazuje tu povezanost, ali u prethodnim nije bilo jasno kako se ta veza ogleda kod ljudi različitih uzrasta i telesne težine i da li je kofein komponenta koja je prvenstveno odgovorna za smanjenje rizika od dijabetesa, podsetila je agencija Rojters.
Doktor Mark Pereira i njegove kolege su radi tih razjašnjenja alanizirali podatke o 28.812 žena, prikupljene tokom perioda izmedju 1986. i 1997. godine. Te žene u momentu otpočinjanja ispitivanja nisu bolovale od dijabetesa, niti srčanih oboljenja.
Ispitanice su bile podeljene u grupe prema količini kafe koju su pile: na one koje uopšte nisu pile kafu, one koje su pile manje od jedne šoljice dnevno, jednu do tri šoljice, četiri do pet šoljica, šest ili više šoljica.
Tokom ispitivanja je kod 1.418 žena dijagnostifikovan dijabetes.
Kod žena koje su pile najviše kafe verovatnoća razvoja dijabetesa bila je 22 odsto manja nego u grupi onih koje nisu pile kafu, utvrdili su naučnici.
Dalja ispitivanja su pokazala da je na tu povezanost, koja je ostala relativno stabilna kad je rec o uzrastu i telesnoj težini, uglavnom uticalo unošenje kafe bez kofeina.
Ostalo je, medjutim, nerazjašnjeno koji je sastojak odgovoran za mogući zaštitni uticaj kafe. Dve komponente u kafi - magnezijum i fitat (phytate) - nisu, pokazalo se, imale ulogu u povezanosti izmedju konzumiranja kafe i smanjenja rizika od dijabetesa, kao ni unošenje kofeina iz drugih izvora, bezalkoholnih napitaka, na primer.
Jedno ranije istraživanje, sprovedeno u Finskoj koja ima najveću potrošnju kafe na svetu, otkrilo je da muškarci i žene koji piju 10 i više šoljica kafe dnevno imaju najniži rizik od pojave dijabetesa kod odraslih, mada dekofeinizirana kafa u Finskoj nije mnogo zastupljena.
"Mada se u prvoj liniji zaštite od dijabetesa nalaze fizičke vežbe i pravilna ishrana, u svetlu popularnosti konzumiranja kafe i visoke stope dijabetesa kod starijih osoba ova otkrića mogu biti od velikog značaja za javno zdravlje", ukazali su naučnici.
Pridruži se MONDO zajednici.