Specijalni satojak soje, daidzein, sličan estrogenu, najverovatnije je odgovoran za blagotvorni uticaj soje na nivo holesterola kod žena, pokazali su rezultati istpitivanja američkih naučnika.

Žene s visokim sadržajem daidzeina u krvi imale su niži nivo triglicerida, više nivoe "dobrog" holesterola HDL i povoljniji odnos izmedju nivoa "dobrog" i "lošeg" holesterola u korist "dobrog", izjavio je doktor Noel Bejri Merc (Bairey Merz) iz medicinskog centra Sidars-Sinaj (Cedars-Sinai) u Los Andjelesu.

On i njegove kolege su u članku, objavljenom u "Časopisu za kliničku endokrinologiju i metabolizam", ukazali da je kod ženki majmuna, kojima je davana hrana bogata sojom, došlo do zdrave promene u nivou masnoće u krvi, ali su napomenuli da su podaci o uticaju soje na nivo holesterola kod ljudi do sada bili različiti.

Da bi to proučili, naučnici su proveravali nivoe daidzeina i genisteina, još jednog biljnog estrogena, u krvi 483 žene pod rizikom od srčanih oboljenja. Oko 80 odsto tih žena je bilo prošlo menopauzu.
Istraživači nisu otkrili nikakvu povezanost izmedju genisteina i nivoa masnoća u krvi, ali su visok nivo daidzeina povezali s nižim nivoom triglicerida i višim nivoom "dobrog" holesterola.

Uticaj daidzeina bio je najjači kod žena sa niskim nivoom estrogena, kod kojih je takodje došlo do smanjenja sadržaja LDC, ili "lošeg" holesterola, kao i ukupnog nivoa holesterola, što govori da taj sastojak soje može delovati kao pravi hormon u telu i pomoći da se uspostavi zdraviji nivo masnoća u krvi, ukazali su naučnici.

Mada ova otkrića još treba da budu potvrdjena dodatnim istraživanjima, ona pružaju dokaz da je daidzein odgovoran za koristan uticaj soje na nivoe lipida u krvi, dodao je Merc.

Ovo i prethodna istraživanja govore da bi u primeni strategije za smanjenje kardiovaskularnih rizika kod žena trebalo uzeti u obzir dijetetsku ishranu namirnicama, kao što je soja, koje podižu nivo daidzeina u krvi, zaključili su naučnici.

(Tanjug)