Broj gojaznih ljudi u svetu je prevazišao broj onih koji pate od gladi, i hitno je potrebna ekonomska inicijativa koja bi se suočila sa problemom, zaključeno je na medjunarodnoj konferenciji o poljoprivredi u Australiji.

Bari Popkin, profesor nutrucionista sa univerziteta Severna Karolina, kaže da se prelazak iz "izgladnelog sveta u debeli svet dogodio dramatičnom brzinom," zahvaljujući planetarnom prelazu u ishrani sa žitarica na životinjske proizvode i biljna ulja.

Promena u načinu ishrane zajedno sa smanjenjem fizičke aktivnosti je stvorila svet u kome je gojaznost postala veći zdravstveni problem od neuhranjenosti, rekao je Popkin na skupu Medjunarodnog udruženja poljoprivrednih ekonomista.

"Gojaznost je prisutna svuda u svetu a neuhranjenost, koja i dalje pogadja neke zemlje i preti stanovništvu mnogih drugih, nije više dominatna bolest," rekao je on. "Činjenica je da je danas u svetu mnogo više debelih nego gladnih."

Kina je jedan od primera promene, kaže Popkin, gde sve više ljudi jede masnu hranu i vodi trom život sedeći u kancelarijama, gledajući televiziju i vozeći automobile.

Vlade treba da razmotre kako da zdravu hranu učine jeftinijom u suočavanju sa gojaznošću, kaže on.

Medjutim, učesnici skupa se slažu da bi dodatno oporezivanje masne hrane bilo politički neprihvatljivo u zemljama kao što su, naprimer, SAD. Treba naći načina da se ljudi više kreću, što bi moglo da se postigne većim nametima na vožnju automobila uz podsticaj javnog saobraćaja.

(Beta)