
Stariji ljudi čija je isrhrana bogata bakrom, zasićenim i trans-masnim kiselinama se izlažu povećanom riziku od ubrzanog propadanja mentalnih sposobnosti, što se dovodi u vezu sa počecima Alćajmerove bolesti, upozoravaju američki naučnici.
Istraživanje naučnika iz Medicinskog centra čikaškog Univerziteta "Raš", obuhvatilo je u periodu od šest godina 3.700 ljudi starijih od 65 godina, od kojih je oko 600 dnevno unosilo najmanje 1,6 miligrama bakra, dok je preporučena doza 0,9 miligrama, kao i hranu bogatu zasićenim i trans-masnim kiselinama.
Naučnici su zaključili da je kod dobrog dela od pomenutih 600 ispitanika došlo do takvog opadanja mentalnih sposobnosti da je njihova mentalna starost bila za 19 godina veća od njihove stvarne dobi, preneo je Rojters.
Prema rečima autorke studije Marte Kler Moris, bakar, cink i gvoždje su izuzetno važni za razvoj mozga, ali previše bakra u krvotoku može da smanji sposobnost organizma da se reši proteina koji formiraju naslage u mozgu, karakteristične za obolele od Alćajmerove bolesti.
Bakar, koji je u krvi pacijenata od ove bolesti prisutan u meri većoj od uobičajene, unosi se u organizam putem hrane, i to životinjskih organa kao što je jetra, školjki, oraha, povrća, odredjenog voća, krompira i čokolade. Ipak, većina onih koji su imali povišen nivo bakra u krvi ga je unela putem multivitamina.
Trans-masne kiseline se koriste za produžavanje trajanja mnogih industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda, ali sadrže visok udeo holesterola, što povećava rizik od koronarnih arterijskih bolesti i moždanog udara.
(Tanjug)
Istraživanje naučnika iz Medicinskog centra čikaškog Univerziteta "Raš", obuhvatilo je u periodu od šest godina 3.700 ljudi starijih od 65 godina, od kojih je oko 600 dnevno unosilo najmanje 1,6 miligrama bakra, dok je preporučena doza 0,9 miligrama, kao i hranu bogatu zasićenim i trans-masnim kiselinama.
Naučnici su zaključili da je kod dobrog dela od pomenutih 600 ispitanika došlo do takvog opadanja mentalnih sposobnosti da je njihova mentalna starost bila za 19 godina veća od njihove stvarne dobi, preneo je Rojters.
Prema rečima autorke studije Marte Kler Moris, bakar, cink i gvoždje su izuzetno važni za razvoj mozga, ali previše bakra u krvotoku može da smanji sposobnost organizma da se reši proteina koji formiraju naslage u mozgu, karakteristične za obolele od Alćajmerove bolesti.
Bakar, koji je u krvi pacijenata od ove bolesti prisutan u meri većoj od uobičajene, unosi se u organizam putem hrane, i to životinjskih organa kao što je jetra, školjki, oraha, povrća, odredjenog voća, krompira i čokolade. Ipak, većina onih koji su imali povišen nivo bakra u krvi ga je unela putem multivitamina.
Trans-masne kiseline se koriste za produžavanje trajanja mnogih industrijski proizvedenih prehrambenih proizvoda, ali sadrže visok udeo holesterola, što povećava rizik od koronarnih arterijskih bolesti i moždanog udara.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.