
U ruskim prodavnicama će se ove jeseni pojaviti novi proizvod namenjen masovnoj profilaksi deficita joda - jodirani kristal šećer.
Proizvodjač tog šećera "Trgovinska kuća Jarmarka" nije obelodanila tehnologiju proizvodnje, ali je otkrila da će se za obogaćivanje šećera koristiti organski oblik joda dobijen iz morske alge šećerna laminarija, poznatije kao morski kupus. Ta mrka alga je jedan od najcenjenijih izvora joda, objavljeno je na ruskom Internet sajtu webagro.net.
Cilj obogaćivanja kristal šećera jodom je da se organski jod iz laminarije prevede u oblik pristupačan za svakoga.
Sada je vodeći prehrambeni proizvod za masovnu profilaksu deficita joda jodirana so, ali se ona ne može smatrati najboljom varijantom, smatra direktor kompanije "Jarmarka" Vjačeslav Jelupov. Postoje, naime, odredjene kategorije stanovništva kojima se iz zdravstvenih razloga ne savetuje da konzumiraju so, a uz to je i kontrola unošenja joda putem soli nemoguća.
Šećer u kristalu obogaćen organskim jodom laminarije sadrži optimalnu količinu joda - u tri kašičice ukupno 45 mikrograma, što predstavlja 30 odsto dnevne norme joda za odraslog čoveka. Zahvaljujući regulacionoj funkciji jetre, ljudski organizam uzima samo onu količinu joda koja mu je neophodna.
Kompanija će za one koji ne smeju da koriste šećer proizvoditi jodiranu fruktozu, obogaćenu po istoj tehnologiji, odnosno organskim oblikom joda iz morskog kupusa.
U proizvodnju jodiranog šećera, koja će otpočeti u septembru, kompanija će investirati milion dolara, a još 15 miliona dolara biće dodatno uloženo u proširenje proizvodnje posle izlaska proizvoda na tržište i konačne procene obima tržišta i potrošačke tražnje.
(Tanjug)
Proizvodjač tog šećera "Trgovinska kuća Jarmarka" nije obelodanila tehnologiju proizvodnje, ali je otkrila da će se za obogaćivanje šećera koristiti organski oblik joda dobijen iz morske alge šećerna laminarija, poznatije kao morski kupus. Ta mrka alga je jedan od najcenjenijih izvora joda, objavljeno je na ruskom Internet sajtu webagro.net.
Cilj obogaćivanja kristal šećera jodom je da se organski jod iz laminarije prevede u oblik pristupačan za svakoga.
Sada je vodeći prehrambeni proizvod za masovnu profilaksu deficita joda jodirana so, ali se ona ne može smatrati najboljom varijantom, smatra direktor kompanije "Jarmarka" Vjačeslav Jelupov. Postoje, naime, odredjene kategorije stanovništva kojima se iz zdravstvenih razloga ne savetuje da konzumiraju so, a uz to je i kontrola unošenja joda putem soli nemoguća.
Šećer u kristalu obogaćen organskim jodom laminarije sadrži optimalnu količinu joda - u tri kašičice ukupno 45 mikrograma, što predstavlja 30 odsto dnevne norme joda za odraslog čoveka. Zahvaljujući regulacionoj funkciji jetre, ljudski organizam uzima samo onu količinu joda koja mu je neophodna.
Kompanija će za one koji ne smeju da koriste šećer proizvoditi jodiranu fruktozu, obogaćenu po istoj tehnologiji, odnosno organskim oblikom joda iz morskog kupusa.
U proizvodnju jodiranog šećera, koja će otpočeti u septembru, kompanija će investirati milion dolara, a još 15 miliona dolara biće dodatno uloženo u proširenje proizvodnje posle izlaska proizvoda na tržište i konačne procene obima tržišta i potrošačke tražnje.
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.