Kad je u pitanju zdravlje srca, devičansko maslinovo ulje, ono dobijeno iz prvog hladnog cedjenja, možda je u prednosti u odnosu na ostale biljne masnoće, ukazuje jedno novo špansko istraživanja.

Razlog što je maslinovo ulje naročito efikasno u snižavanju rizika od srčanih oboljenja krije se možda u njegovom visokom sadržaju biljnih antioksidanata iz grupe polifenola, izveštava Rojters.

Osim toga, maslinovo ulje je jedino mononezasićeno biljno ulje, a poznato je da su mononezacihene masne kiseline zdravije od zasićenih, kojima obiluju životinjske masti, kao što je buter.

Devičansko maslinovo ulje je jedino biljno ulje bogato polifenolima, kaže dr Maria-Isabel Kovas, vodja istraživanja obavljenog na Opštinskom institutu za medicinska istraživanja u Barseloni.

Sva druga biljna ulja podvrgavaju se procesu prerade u kojem se polifenoli praktično gube.

Tim katalonskih stručnjaka podvrgao je tronedeljnom ispitivanju 200 mladih i ljudi srednjih godina podeljenih u tri grupe. Ispitanici iz prve grupe koristili su devičansko maslinovo ulje, dok su oni iz druge dve koristili maslinovo ulje različitog stepena prerade, koje je sadržavalo niske ili umerene nivoe polifenola. Ispitanici su ova ulja koristili namesto svih drugih prehrambenih masnoća.

Posle tri nedelje ustanovljeno je da ispitanici iz prve grupe, koji su konzumirali devičansko maslinovo ulje, imaju najviši nivo dobrog (HDL) holesterola. Kod njih je beleženo i najveće smanjenje markera takozvanog "oksidativnog stresa" - procesa tokom kojeg se čestice lošeg (LDL) holesterola talože na zidovima arterija, što može da dovede do stvrdnjavanja i sužavanja krvnih sudova koji snabdevaju srce.

Dr Kovas i njene kolege ipak se još ne usudjuju da definitivno preporuče zamenu svih drugih biljnih ulja maslinovim, jer za takav korak su potrebna dodatna klinička istraživanja.

(Tanjug)