
Konzumiranje mandarina smanjuje rizik od raka jetre, ateroskleroze i mnogih drugih bolesti, utvrdili su japanski naučnici.
Istraživanje, sprovedeno na 1.073 ljudi koji su svakodnevno jeli veću količinu mandarina, pokazalo je da je ključ u sastojcima vitamina A, koji se nazivaju karetoneidi i koji mandarinama daju boju.
Druga studija Japanaca pokazala je da korišćenje soka od mandarina smanjuje mogućnost da se kod obolelih od hroničnog virusnog hepatitisa, on razvije u rak jetre, prenosi BBC.
Tim naučnika iz Kjotoa proučavao je 30 pacijenata sa virusnim hepatitisom koji su godinu dana svakodnevno pili sok od mandarine.
Posle godinu dana, niko od njih nije oboleo od raka jetre, dok je u drugoj grupi od 45 ljudi koja nije pila sok, stopa obolelih bila 8,9 odsto.
Japanski naučnici izjavili su da je do konačnih rezultata potrebno još istraživanja i da će studija biti nastavljena u narednih pet godina.
(MONDO)
Istraživanje, sprovedeno na 1.073 ljudi koji su svakodnevno jeli veću količinu mandarina, pokazalo je da je ključ u sastojcima vitamina A, koji se nazivaju karetoneidi i koji mandarinama daju boju.
Druga studija Japanaca pokazala je da korišćenje soka od mandarina smanjuje mogućnost da se kod obolelih od hroničnog virusnog hepatitisa, on razvije u rak jetre, prenosi BBC.
Tim naučnika iz Kjotoa proučavao je 30 pacijenata sa virusnim hepatitisom koji su godinu dana svakodnevno pili sok od mandarine.
Posle godinu dana, niko od njih nije oboleo od raka jetre, dok je u drugoj grupi od 45 ljudi koja nije pila sok, stopa obolelih bila 8,9 odsto.
Japanski naučnici izjavili su da je do konačnih rezultata potrebno još istraživanja i da će studija biti nastavljena u narednih pet godina.
(MONDO)
Pridruži se MONDO zajednici.