Knedle, bilo kojeg oblika, sa šljivama, kajsijama, punjene orasima, džemom ili ušećerenim voćem, pravo su uživanje svake jeseni. Napravite, u stilu vaših mama i baka, ovu jednostavnu poslasticu od slatkog testa.
Knedle, bilo kojeg oblika, sa šljivama, kajsijama, punjene orasima, džemom ili ušećerenim voćem, pravo su uživanje svake jeseni. Napravite, u stilu vaših mama i baka, ovu jednostavnu poslasticu od slatkog testa.Knedle sa šljivama
Potreno vam je 500 grama krompira, 500 grama brašna, 50 grama margarina, 1 kašika soli, 2 jaja, 20 šljiva, 100 grama prezli, 200 grama šećera i malo ulja.
Skuvajte 500 grama krompira kao za pire, ispasirajte, dodajte 50 grama margarina, 1 kašiku soli, 500 grama brašna, 2 jaja i sve zamesite. U medjuvremenu prokuvajte oko tri litre vode, dodajte kašiku soli i malo ulja. Velikom kašikom vadite testo, u sredinu stavite polovinu ili celu šljivu (kajsije, pekmez, kandirano voće), oblikujte knedle i stavljajte ih u vodu koja vri. Knedle su kuvane kada počnu da plivaju na vodi. Na malo ulja propržite 100 grama prezli i dodajte 200 grama šećera. Gotove knedle vadite malom cediljkom, uvaljajte u prezle i složite u činiju.
Knedle sa malinama
Potrebno vam je 600 grama krompira, 200 grama brašna, šolja slatkog od maline ili 150 grama svežih malina, 40 grama margarina, 60 grama šećera u prahu, jaje i malo soli.
Skuvane i ohladjene krompire oljuštite i izrendajte, pa zatim dodajte brašno, so, jaje i margarin i mutite mikserom dok ne dobijete glatko testo. Razvucite ga na podlogu posutu brašnom tako da bude debelo 1 milimetar. Podelite nožem testo na kvadratiće, na svaki deo stavite malo slatkog od malina ili sveže maline pomešane sa šećerom. Knedle umesite tako da iz njih ne izadje fil. Stavite ih u ključalu vodu i kuvajte dok ne isplivaju na površinu, a nakon toga ih ostavite u ključaloj vodi još 5 minuta.
Knedle od sira
Potrebno vam je 60 grama brašna, 2/3 litra mleka, 300 grama tvrdog rendanog sira, 4 jaja, lorberov list, so, biber i puter.
Propržite na ulju brašno, pa dodajte mleko i kuvajte 3 minuta uz neprekidno mešanje. Toj smeši dodajte sir, skinite sa vatre, dodajte žumanca, jedno po jedno, i lorberov list. Posolite i pobiberite. Ohladjeno testo oblikujte u knedle, uvaljajte ih u brašno i jaja i pržite na vrelom ulju. Služite toplo sa zelenom salatom.
Bemenske knedle
Potreban vam je pekmez od šljiva, so, cimet, 1 čašica ruma, 250 ml mleka, 250 grama brašna, 1 pakovanje kvasca, 2 jaja, 50 grama maslaca i 50 grama šećera.
Sipajte brašno i so u činiju. Umutite mlako mleko, kvasac i 1 kašiku šećera, pa ostavite 15 minuta. Mleko, ostatak šećera, žumance i rastopljeni maslac dodajte brašnu i mutite ručnim mikserom. Umutite čvrstu penu od belanaca i dodajte testu. Testo ostaviti da naraste u otvorenoj rerni na 50 stepeni oko 30 minuta. Zagrejte tiganj, istopite maslac, i kašikom stavljajte testo (da kašika bude puna). Pecite krofne sa obe strane da dobiju zlatnosmedju boju. Prebacite u tanjir, premažite pekmezom od šljiva u koji je prethodno umešana čašica ruma, i pospite cimetom i šećerom.
(MONDO)