Crno vino može zaštititi mozak od oštećenja posle pretrpljenog moždanog udara, a ispijanje nekoliko čaša dnevno može preduprediti tu bolest, otkrili su američki naučnici
Crno vino može zaštititi mozak od oštećenja posle pretrpljenog moždanog udara, a ispijanje nekoliko čaša dnevno može preduprediti tu bolest, otkrili su američki naučnici.U pokušajima da bolje shvate delovanje crnog vina naučnici s Univerziteta "DŽons Hopkins" u Baltimoru, u američkoj državi Merilend, davali su miševima umerenu dozu jedne supstance otkrivene u kori i semenu crnog groždja, a potom su kod njih izazvali oštećenja mozga slična kao pri moždanom udaru.
Naučnici su otkrili da su oštećenja bila znatno manja - čak za oko 40 odsto - nego kod miševa kod kojih su izazvana slična oštećenja, ali kojima nije davana ta supstanca zvana resveratrol, izvestila je agencija Rojters.
Vodja naučnog tima Silven Dor i njegove kolege objavili su rezultate svog ispitivanja, koje je delimično finansirala američka vlada, na konferenciji Društva za nurološke nauke u Atlanti.
"Ovim istraživanjem smo donekle otkrili ono što bi mogao biti specifični mehanizam na koji vino povoljno deluje na zdravlje", rekao je Dor. "Crno vino povećava otpornost ćelija protiv oštećenja koja im mogu naneti slobodni radikali".
Istraživanje je pokazalo da resveratrol podiže u mozgu nivoe enzima heme oksigenaze koji je već poznat po tome što štiti nervne ćelije od oštećenja.
Koristi od konzumiranja umerenih količina crnog vina mogu se objasniti činjenicom što vino aktivira anti-oksidantski sistem heme oksigenaze.
"Crno vino se preporučivalo za srce, a sada smo otkrili i njegov specijalni uticaj kod moždanog udara", rekao je Dor i dodao da rezultati ispitivanja govore da i preventivno ispijanje crnog vina može biti delotvorno.
Proces fermentacije u proizvodnji vina podstiče koncentraciju resveratrola, podsetio je Dor, ali je napomenuo da su potrebna dalja istraživanja da bi se ova otkrića na miševima prenela na ljude.
Količina vina koja bi se morala piti da bi se osetila korist od resveratrola zavisiće od težine pojedine osobe i koncentracije te supstance u vinu, rekao je Dor i dodao da bi oko dve čase dnevno verovatno bile dovoljne.
(Tanjug)