Čaj nije "ono" toplo piće koje se pije samo kada ste bolesni, već je to izuzetno lekovit napitak koji postoji u tri varijante - crni, koji se dobija fermentacijom, zeleni i beli koji nastaju sušenjem listova biljaka.

Često se piju i mešavine osušenih cvetova raznog voća, pupoljka ruže, nevena i jasmina.

Čaj je najbolje čuvati u limenim kutijama, dok se onaj u vrećicama čuva najviše šest meseci.

Čaj se „kuva“ tako što se u šolju iz koje ćete piti, prvo stavi osušeno bilje, ili kesica čaja, koje se zatim prelije vrelom vodom.

Tu šolju obavezno poklopite da ne bi izvetrila eterična ulja. Med, vitamin C i slične zdrave dodatke, u čaj stavite tek kada se malo ohladi - u suprotnom će ih visoka temperatura uništiti i osim kiselog, ili slatkog ukusa, ništa više neće ostati.

Čaj treba piti polako i ne više od dve šolje dnevno. Ako ste umorni i pod stresom, onda je najbolje da pred spavanje popijete šolju hibiskusa ili kamilice, za varenje i pospešivanje rada metabolizma, odličan je zeleni i čaj od mente, za jutarnje budjenje izaberite crni, dok su kao poslastica nakon obraka preporučljivi zasladjeni medom voćni čajevi.

(MONDO)