Ljudi koji piju znatne količine gaziranih pića ili slade kafu i čaj izloženi su većem riziku da obole od raka pankreasa, ustanovili su stručnjaci stokholmskog Instituta Karolinska.
Ljudi koji piju znatne količine gaziranih pića ili slade kafu i čaj izloženi su većem riziku da obole od raka pankreasa, ustanovili su stručnjaci stokholmskog Instituta Karolinska.Oni su izmedju 1997. i 2005. pratili ishranu gotovo 80.000 muškaraca i žena, od kojih je 131 osoba obolela od raka pankreasa, smrtonosne bolesti koju je veoma teško lečiti, izvestio je Rojters.
Ispostavilo se da su ispitanici koji su dva ili više puta dnevno pili gazirana pića ili sokove na bazi sirupa bili za 90 odsto izloženiji riziku da obole od raka pankreasa od onih koji takva pića nikad ne piju.
Rizik od tog oboljenja bio je takodje 70 odsto veći kod onih ispitanika koji su dodavali šećer u razne napitke oko pet puta dnevno, a 50 odsto veći kod onih koji su bar jednom dnevno jeli švedski specijalitet - voće u slatkom kremu.
"Mada su šanse da neko oboli od raka pankreasa relativno male, ipak je potrebno znati nešto više o rizičnim faktorima za ovu bolest", kaže Suzana Larson, jedna od učesnika istraživanja.
Svake godine se u svetu dijagnostifikuje oko 216.000 novih slučajeva raka pankreasa, uglavnom u razvijenim zemljama. Bolest je najčešća medju ljudima starijim od 60 godina. Teško se leči jer se najčešće ne ustanovi pre nego što se proširi i na druge organe.
"To je možda najozbiljnija vresta raka, uz koju ide prilično skromna prognoza oporavka. S obzirom da se teško leči i da se često prekasno otkriva, naročito je važno da znamo kako možemo da je izbegnemo", kaže Larsonova.
(Tanjug)