Crna čokolada je dobra kao i aspirin za smanjenje krvne koagulacije i rizika začepljenja arterija, koji uzrokuju srčane udare, saopštili su svetski naučnici.

"Veliki ljubitelji čokolade su nam dokazali da hemijska supstanca u kakau (flavonoidi) ima isti hemijski efekat kao aspirin, koji smanjuje opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka", izjavila je američka naučnica Dajen beker iz medicinske škole Džon Hopkins.

Prema njenim rečima, studija o crnoj čokoladi ne sugeriše veliko konzumiranje čokolade ili drugih slatkiša sa kakaom.

Dajen Beker je rekla da bi trebalo da se dnevno uzima nekoliko kockica crne čokolade ili dve kašicice iste čokolade u obliku praha.

Naučnici su već ranije otkrili da je crna čokolada bogata flavonoidima, koji snižavaju krvni pritisak i blagotvorno utiču na krvotok.

U najnovijoj studiji se navodi da su i male količine crne čokolade dovoljne protiv koagulacije krvi.

"Pojesti parčence čokolade ili popiti toplu čokoladu u okviru uravnotežene ishrane je dobro za zdravlje", navodi se u studiji.

(Beta)