Oni koji svojoj hrani dodaju obilje crnog i belog luka imaju manje izgleda da obole od nekoliko oblika raka, navedeno je u jednoj novoj naučnoj studiji.

Analizirajući osam studija italijanskih i švajcarskih naučnika, istraživači su otkrili da su starije odrasle osobe s najvećim unošenjem crnog i belog luka imale najmanji rizik od dobijanja niza kancera, uključujući rak debelog creva, jajnika i grla.

Ti nalazi, objavljeni u američkom "Časopisu za kliničku ishranu", u skladu su s nekim ranijim istraživanjima koja su, medjutim, obavljana većinom u Kini i nije utvrdjeno da li su ti rezultati različiti u zapadnim zemljama.

Navike ishrane su bitno različite u Kini gde je unošenje, pre svega, belog luka daleko veće nego na zapadu, izjavila je Rojtersu doktor Karlota Galeone koja je bila vodeći autor nove studije.

Najnovija istraživanja su pokazala da su se antikancerogena svojstva tog povrća proširila i na zapadnu populaciju, ukazala je Galeone, istraživač na Institutu za farmakološka istraživanja "Mario Negri" u Milanu.

Još, medjutim, nije sigurno utvrdjeno da crni i beli luk imaju direktan uticaj na rizik od raka. Moguće je, na primer, da ljubitelji crnog i belog luka uzimaju hranu koja, ukupno gledano, štiti od kancera, ukazali su Galeone i njene kolege.

Oni su predočili da su ispitivanja na životinjama i laboratorijski eksperimenti sa ćelijama raka otkrili da pojedini sastojci crnog i belog luka možda sprečavaju rast tumora. Sumpor otkriven u belom luku i antioksidanti flavonoidi u crnom luku spadaju u potencijalno zaštitne supstance.

Sadašnji nalazi su zasnovani na rezultatima osam studija sprovedenih u Italiji i Švajcarskoj. U svakoj od njih su uporedjivane zdrave starije odrasle osobe s pacijentima s nekim oblikom raka, pri čemu su od učesnika tražene detaljne informacije o njihovoj ishrani, fizičkoj aktivnosti i drugim životnim navikama.

Kad je reč o raku debelog creva, tim naučnika je otkrio da su muškarci i žene koji su jeli sedam i više puta sedmično crni luk imali upola manji rizik od onih koji su zanemarivali to povrće. Slični nalazi su bili i kod ljubitelja belog luka koji su imali za četvrtinu manje izgleda da dobiju tu bolest od onih koji u ishrani nisu koristili beli luk.

Crni i beli luk se takodje povezuju s manjim rizikom od razvoja raka usta, grla, bubrega i jajnika.
S obzirom na poznata biološka dejstva pojedinih sastojaka crnog i belog luka, ne bi bilo loše da začinite vašu hranu tim povrćem, najbolje mešanjem s obilnom količinom drugog povrća, savetuje doktorka Galeone.

Pojedina istraživanja su pokazala da beli luk i paradajz možda imaju "zajednička" antikancerogena svojstva. Naučnici generalno predlažu da ljudi svakodnevno jedu raznovrsno voće i povrće radi zdravlja.

(Tanjug)