Mleko kao dodatak crnom čaju nije dobro, jer uništava blagotvorne efekte čaja na srce, saopštili su nemački naučnici u istraživanju objavljenom u Parizu.
Mleko kao dodatak crnom čaju nije dobro, jer uništava blagotvorne efekte čaja na srce, saopštili su nemački naučnici u istraživanju objavljenom u Parizu.U studiji se navodi da crni čaj znatno poboljšava rad srčanih arterija, tako što postaju fleksibilnije i bolje se prilagodjavaju ritmu krvotoka, ali se taj efekat uništava dodavanjem mleka u čaj.
Nemački kardiolozi sa Univerziteta u Berlinu preporučuju osobama koje stalno piju čaj i imaju običaj da dodaju mleko u svoj napitak, da potpuno zaborave na tu naviku.
Stručnjaci su ispitali grupu od 16 zdravih žena, koje su pile samo čaj, čaj s mlekom i samo toplu vodu. Naučnici su potom posmatrali i merili vaskularne promene pomoću ultrazvuka visoke frekvencije.
"Za razliku od obične tople vode, crni čaj znatno povećava sposobnosti funkcije arterija koje se opuštaju i adaptiraju na krvotok, ali dodavanje mleka potpuno blokira taj biološki efekat", rekao je molekularni biolog Mario Lorenc, glavni autor studije.
Prema njegovim rečima, isti rezultati su zabeleženi na laboratorijskim glodarima.
Naučnici smatraju da su u pitanju proteini u mleku, koji utiču na smanjivanje koncentracije katehina, sastojka iz porodice polifenola, koji se nalazi u čaju. Polifenoli blagotvorno utiču na kardio-vaskularni sistem.
"Rezultati studije nam donese moguće objašnjenje zašto blagotvorni efekti čaja nisu prisutni u Britaniji, gde se obično pije crni čaj s mlekom", ocenila je profesorka kardiologije Verena Stengl, dodajući da čaj poseduje antioksidanse i ima protiv-upalna svojstva.
Studija se ne odnosi na zeleni čaj, čija je koncentracija katehina veća i koji se obično ne pije s mlekom.
(Beta)