
Folna kiselina (vitamin B9) kao dodatak ishrani poboljšava pamćenje i intelektualne kapacitete starijih osoba, pokazali su rezultati istraživanja koje je obavila grupa holandskih i švajcarskih naučnika.
Poznato je od ranije da je folna kiselina veoma važna u trudnoći za pravilan razvoj ploda, prenela je francuska štampa.
Naučnici su posle trogodišnjeg ispitivanja na 818 osoba starosti od 50 do 70 godina s manjkom folne kiseline ustanovila da su se intelektualne sposobnosti kod polovine ispitanika koji su dobijali 800 mikrograma folne kiseline u velikoj meri poboljšale, za razliku od druge polovine kojima je davan placebo (lažni lek).
Namirnice bogate folnom kiselinom su pivski kvasac, spanać, pasulj, sočivo, žumance iz barenih jaja, supa od povrća, svež peršun, pšenične klice, orasi...
(Tanjug)
Poznato je od ranije da je folna kiselina veoma važna u trudnoći za pravilan razvoj ploda, prenela je francuska štampa.
Naučnici su posle trogodišnjeg ispitivanja na 818 osoba starosti od 50 do 70 godina s manjkom folne kiseline ustanovila da su se intelektualne sposobnosti kod polovine ispitanika koji su dobijali 800 mikrograma folne kiseline u velikoj meri poboljšale, za razliku od druge polovine kojima je davan placebo (lažni lek).
Namirnice bogate folnom kiselinom su pivski kvasac, spanać, pasulj, sočivo, žumance iz barenih jaja, supa od povrća, svež peršun, pšenične klice, orasi...
(Tanjug)
Pridruži se MONDO zajednici.