Nalazite se u otmenom restoranu i osećate se veoma nelagodno dok gledate kožni povez na kojem se nalazi lista sa 20-40 različitih vina iz celog sveta, sa logično, različitim cenama. Evo malih saveta da prevazidjete tu situaciju.
Nalazite se u otmenom restoranu i osećate se veoma nelagodno dok gledate kožni povez na kojem se nalazi lista sa 20-40 različitih vina iz celog sveta, sa logično, različitim cenama. Evo malih saveta da prevazidjete tu situaciju.Prvo, zapamtite da za ovaj posao postoje obučeni somalijeri čije pomoći ne bi trebalo da se stidite.
Oni će vam pomoći da za sebe odaberete najprikladnije vino. Ne stidite se da ga pitate koje se vino kod njih najbolje prodaje, koje vino da uzmete uz predjelo i ne manje bitno pitajte za odnos cena/kvalitet?
Dalje, dobra vinska lista uz ime vina daje i sledeće podatke o: proizvodjaču vina, zemlji porekla, godini berbe, opisuje specifične osobine datog vina i idealnu kombinaciju sa hranom.
Nakon toga treba odabrati izmedju - belog ili crvenog, suvog ili desertnog. Izbor treba napraviti na osnovu jela koje ćete poručiti. Ako u društvu glasaju za crveno i belo vino pokušajte da napravite kompromis - sklonost ka teškom belom kao što je bukeom hrastovine ispunjen Šardone ili lakše crveno Pino Noar ili čak laki Merlo.
Možete da zanemarite sve ovo i da poručite od svakog po jedno. U tom slučaju treba zapamtiti da tipična vinska boca ima zapreminu 750ml. U vinu iz nje treba da uživa bar troje ljudi.
Proverite i sortu od koje je vino napravljeno, godinu proizvodnje i proizvodjača. Posle ovoga somalijer treba da otvori vino i da vam posluži plutasti čep. Šta sad?
Ne treba da ga mirišete kao holivudski advokati - ali ipak bacite pogled na njega i utvrdite da li je došlo do njegovog oštećenja ili mrvljenja, zatim, da li je potpuno suv ili na njemu postoje neke pukotine.
Nakon toga somalijer treba da vam sipa manju količinu za degustaciju. Počnite sa posmatranjem boje i bistrine vina. Da li je zamućeno ili tamno? Samo veoma stara vina treba da poseduju takvu spoljašnjost. Posle toga spustite nos u čašu i duboko udahnite. Da li se možda oseća miris sirćeta (znak oksidacije) ili plesnjiv zapušač (znak neodgovarajućeg ili nekvalitetnog čepa)?
Probajte vino. Da li je u dobroj kondiciji, slobodno od uticaja oksidacije i "ukusa čepa"? Ako ima nečega od pomenutog somalijeru slobodno recite da takvo vino može da zadrži.
Ovo testiranje ne bi trebalo da traje duže od 30 sekundi.
Odlično vino će vašoj večeri dati jednu sasvim novu dimenziju. U naručivanju vina isto tako treba da se uživa kao u njegovoj degustaciji.
Ne zaboravite ove preporuke kada se sledeći put budete latili za kožom obloženu vinsku listu. Vežbanje i prikupljanje informacija ovog tipa će vam pomoći da uživate u "pobedničkim" vinima.
(MONDO)