Sok od crnog groždja i jabuke smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i Alchajmerove bolesti, utvrdili su naučnici sa Univerziteta u Glazgovu.
Sok od crnog groždja i jabuke smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i Alchajmerove bolesti, utvrdili su naučnici sa Univerziteta u Glazgovu.U opsežnoj studiji antiokisdantnih svojstava različitih voćnih sokova, naučnici su proučavali 13 različitih vrsta sokova iz lokalnih supermarketa mereći nivo polifenola – antioksidanata koji sprečavaju stvaranje štetnih hemikalija, poznatih kao slobodni radikali.
Najmanje polifenola imali su sokovi od belog groždja, a najviše sokovi od crnog groždja, za koje je otkriveno da sadrže čak 26 različitih polifenola.
"Unos antioksidanasa fenola čovek može da poveća zdravom ishranom i redovnim uzimanjem različitih sokova kao što su crno groždje, jabuka i brusnica", rekao je Alan Krozier, profesor biljne biohemije.
(MONDO)