Žene koje konzumiraju dosta masti u svakodnevnoj ishrani izložene su većem riziku obolevanja od raka dojke, pokazala je studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.
Žene koje konzumiraju dosta masti u svakodnevnoj ishrani izložene su većem riziku obolevanja od raka dojke, pokazala je studija američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.U istraživanju je učestvovalo preko 188.000 žena koje su prošle menopauzu. One su sredinom devedesetih godina dale informacije o svojoj ishrani (o učestalosti konzumiranja 124 prehrambena proizvoda), a zatim je njihovo zdravlje praćeno 4 godine.
U tom periodu medju ispitanicama je zabeležen 3.501 slučaj raka dojke. Ustanovljeno je da su one žene koje su 40 odsto kalorija dobijale iz masti imale za 15 odsto veći rizik da se razbole od raka dojke od ispitanica koje su iz masti dobijale 20 odsto dnevnih kalorija.
Medjutim, pokazalo se i da na povećan rizik obolevanja od raka dojke mnogo više utiče nivo telesne masnoće nego udeo masti u ishrani. Zbog toga bi, u cilju sprečavanja raka dojke, trebalo mnogo više insistirati na smanjivanju telesnih naslaga masti, nego na manjem konzumiranju masnoća u svakodnevnoj ishrani.
(Tanjug)