Visok nivo omega-3 nezasićenih masnih kiselina u krvi može da pomogne u očuvanju mentalnih sposobnosti u starosti.
Visok nivo omega-3 nezasićenih masnih kiselina u krvi može da pomogne u očuvanju mentalnih sposobnosti u starosti.Ranija istraživanja već su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (naročito tipa EPA i DHA) štiti od demencije i Alchajmerove bolesti, ali manje požnje su posvećivala dejstvu tih kiselina na sposobnost mišljenja, odnosno kognitivnu funkciju.
Holandski tim s Nacionalnog instituta za javno zdravlje i prirodnu sredinu iz Bilthovena rešio je da se pozabavi baš tim segmentom, proučivši podatke jedne studije kojom je bilo obuhvaćeno 210 zdravih muškaraca starosti od 79 do 89 godina, koji su na početku istraživanja (1990.) imali normalan mentalni kapacitet.
Na početku studije prikupljeni su podaci o ishrani ispitanika, a njihove kognitivne funkcije testirane su 1990. i 1995. godine. Ustanovljeno je da je kod onih ispitanika koji konzumiraju ribu, opadanje kognitvne funkcije s godinama usporenije nego kod onih koji je ne jedu.
Na osnovu toga, tim iz Bilthovena preporučuje konzumiranje otprilike 400 miligrama masnih kiselina, koje se, osim u ribi, mogu naći i u mesu, jajima, praziluku i žitaricama.
Druga, američka studija, obavljena na Univerzitetu Severne Karoline, pokazala je da visok sadržaj u krvi omega-3 masnih kiselina tipa EPA i DHA, usporava opadanje verbalnih sposobnosti u starosti.
(Tanjug)