Ako svakodnevno jedete brzu hranu iako znate da je loša za zdravlje, možda će vas rezultati nove studije ipak ubediti da prestanete ili bar umereno konzumirate grickalice i hranu sa visokim sadržajem masti i šećera.
Zato ne bi, kažu naučnici, trebalo da u velikim količinama jedete grickalice, kolače, torte i napitke sa veštačkim šećerom, piše "Hafington post".
U studiji koja je dala ove rezultate, učestvovalo je 2.062 pacijenta sa rakom debelog creva, starih od 16 do 79 godina i svi su popunili upitnike u kojima su opisali svoje životne navike, uključujući i vrstu hrane koju najčešće jedu i koliko je često unose.
Rezultati su potvrdili ono što je već bilo poznato - da cigarete i geni igraju veliku ulogu u obolevanju od ove vrste raka. Međutim, pronađena je i veza između kancera debelog creva i grickalice koje sadrže velike količine šećera i masti, kao što su kolači, biskviti i slično.
Stručnjaci tvrde da i sokovi od voća i povrća takođe povećavaju rizik od kolorektalnog karcinoma, jer se u njih dodaju različiti aditivi i veštački zaslađivači.