Kako je utvrđeno istraživanjem, u pitanju je manjak vitamina A, D, K, B1, B3, B6, B12 i folata, kao i minerala joda, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, hroma i mangana.

Autori ističu da kontinuiranom konzumacijom prerađene hrane dolazi do neuhranjenosti, a samim tim se mozak ne snabdeva dodatnom količinom energije.

Brojne bolesti su u vezi sa nedostatkom vitamina i minerala poput pelagre (deficit B3) i skorbuta (vitamin C).

Takođe, manjak cinka obično je popraćen agresivnošću, neprijateljskim raspoloženjem i ljutnjom.

Studije, takođe, upozoravaju i na egzotoksine koji se nalaze u gotovo svoj hrani, a unosom prerađene hrane se talože u organizmu i utiču na hemijske promene u mozgu delujući tako i na raspoloženje.

Autori istraživanja upozoravaju i na loš uticaj na naše zdravlje pojedinih sastojaka u hrani, kao što su šećer, veštački zaslađivači, boja, kofein, alkohol, na proizvode od soje i toksične elementi poput žive, arsena, pesticida...

Naučnici su istakli da je važno da deca dobijaju odgovarajuću količinu holesterola putem hrane, jer su masti važan izvor energije za mozak, a njegov manjak može da izazove agresiju, depresiju i sklonost ka samoubistvu.