"To povrće je dobro jer ima sastojak indol-3-karbinol. Kada se povrće svari u želucu indol-3-karbinol se pretvara u molekul DIM. Pomoću tog mehanizma, koji je još nepoznat, molekul sprečava širenje kancerogenih ćelija i povećanje zloćudnog tumora", navodi se u studiji.

Ekipa američkih i kineskih naučnika sprovela je istraživanje na glodarima, tako što su im davali radioaktivne supstance u velikoj količini. Oni glodari koji su dobili molekul DIM nisu uginuli, dok ostali jesu.

Ostaje da se utvrdi kako funkcioniše taj mehanizam i koliko može da zaštiti ljudski organizam.

Naučnici su podsetili da su kupus, brokoli i karfiol odličan izvor mangama, kalcijuma i kalijuma, gvožđa i magnezijuma, kao i da su bogati biljnim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.

To povrće ima i dosta natrijuma, cinka i bakra i preporučuje se u zimskim periodima protiv infekcija i upala, i kao zaštita od štetnih slobodnih radikala zbog prisustva vitamina C.