Na Internetu, naročito na forumima, može se pročitati kako nove manikir metode mogu da unište naše nokte ukoliko se neprestano praktikuju, čak i da pojedine izazivaju kancer kože. Da li je to istina?

"Lepak, gelovi i ostali proizvodi koji se koriste, uglavnom nisu opasni za zdravlje, ali mogu biti uzrok osipa, bakterija. To se najčešće dešava kada prilikom nadogradnje noktiju, ispod tipsi (plastični nokti) koje se lepe na prirodan nokat, ostane malo vazduha. To postaje pogodno mesto za širenje bakterija, zbog čega su stavljanje gela ili izlivanje bezbednija varijanta", rekla nam je kozmetičarka Suzana Avramović.

Dakle, gel lakove možemo da nanosimo bez bojazni za zdravlje?

"Akril gelovi sami po sebi nisu štetni. Ipak, oni se rastvaraju u likvid-monomeru i to je supstanca koja može da bude opasna i čije udisanje može da izazove rak. Međutim, ona je mnogo štetnija za kozmetičarke koje je udišu nekoliko sati dnevno dok rade, nego za nekoga ko dođe na kratko samo da sredi nokte".

Koje još supstance u proizvodima za nokte mogu da štete zdravlju?

"Treba obratiti pažnju na to da li gelovi sadrže formaldehid i metilakrilat. Ove dve supstance ne moraju da budu opasne, ali mogu da uzrokuju pojavu kontaktnog dermatitisa", objasnila nam je dermatolog Slađana Cvejić.

Najveći problemi mogu da nastanu ukoliko saloni lepote ne sterilizuju redovno pribor kojim rade. To znači da, ukoliko bilo šta od pribora dođe u kontakt sa noktima jedne osobe koja ima gljivice, bakterije ili neku infekciju, lako će se preneti i na druge osobe čiji nokti budu tretirani istim priborom, ispričala nam je kozmetičarka Suzana Avramović.

"Na Zapadu mušterije donose u salone sopstveni pribor za nokte, kako bi se prenošenje infekcija izbeglo. Kod nas to još uvek nije zaživelo, ali u poslednje vreme su kontrole sterilizatora u salonima pojačane. Ipak, ni to nije rešenje, jer iako salon ima ovaj aparat, to ne znači da se on i koristi", kaže Suzana Avramović.

Da li je istina da UV lampa koja se koristi za sušenje gela, može da izazove rak kože?

"Zračenje UV lampom može da bude opasno samo za one koji ispod površine nokta imaju mladež, koji izgleda kao pigmentacija. Tada može da dođe do komplikacija, a oštećenja su vidljiva otprilike tek nakon dva meseca", objasnila nam je dermatolog.

Koliko je opasno često turpijanje celog nokta, a ne samo vrha?

"Električna turpija se ne preporučuje. Da bi se tako oštećeni nokti oporavili, potrebno je oko dve godine", kaže Suzana Avramović.

Koji simptomi ukazuju na to da imamo problem sa noktima?

"Žuto zadebljanje, otok ili bol znaci su da je nokat oštećen, ali problem je što ne možete da primetite da vam je nokatna ploča oštećena, sve dok ne skinete gel ili nadogradnju. Jedino rešenje je da ovakvo sređivanje noktiju ostavite za specijalne prilike, odnosno da to ne radite stalno i pravite pauze između dva odlaska kod manikira kako bi se nokti 'odmorili'", savetuje dermatolog.

Postoji li nekakva prevencija, kako se mogu sprečiti eventualne negativne posledice?

"Za sada ne vidim bilo šta što bi se preventivno moglo uraditi jer šta god da nanesete na nokte, uticaće na to da se gel, tipse, lošije 'prime' za nokat. Možda da birate proverene salone, čiste, ali i da ne idete često", kaže Slađana Cvejić.