Peter Strauven, doktor medicine specijalizovan kao nutricionista, kaže da oko četiri odsto ljudi ima alergijsku reakciju na hranu. Intolerancije su još mnogo češće, ali Strauven upozorava da ljudi prečesto umišljaju da imaju alergiju. Čak dve trećine odraslih veruje u to.

Koja je onda razlika između alergije i intolerancije?

Alergija podrazumeva jaku, trenutnu reakciju, dok se intolerancija pojavljuje i nestaje kao odloženi efekat. "Pojedete nešto i posle pet minuta vam otiču membrane u ustima – to je sigurno alergija", kaže za DW Strauven. Ukoliko se nakon sat ili dva desi iritacija crevnog trakta to bi mogla da bude intolerancija na neku namirnicu. Reakcija može da se desi i tek za 20 sati.

Alergija na hranu je reakcija imunog sistema, posebno antitela imunoglobina E. On reaguje na prisustvo proteina u telu – neke mlečne proizvode ili žitarice može posmatrati kao neprijatelje. Jak odgovor imunog sistema na "uljeze" čini ljude veoma bolesnim, a ako dođe do anafilaktičnog šoka uglavnom se završava smrtnim ishodom.

Intolerancija, sa druge strane, podrazumeva da telo nema dovoljno enzima da svari određenu vrstu namirnica, recimo laktozu ili gluten. To nikako nije smrtonosno, ali jeste neprijatno. Tu je upetljan imunoglobin G koji može izazvati upalu tkiva, koja iz creva može da se proširi na celo telo. Veruje se da ova pojava izaziva hronični premor pa čak ponekad i multiplu sklerozu.

Iako su ljudi često hipohondri, pa veruju da su alergični i kada nisu, naše doba jeste doba divljanja alergija, upozorava Strauven. Veruje da su tome doprineli aditivi u hrani. "Tela su nam kao kontejneri za đubre. Puniš ih celog života, a onda u jednom trenutku budu prepuna", kaže doktor. Imuni sistem više nije u stanju da izoluje upale tkiva i tako se razvijaju intolerancije ili alergije. Iako hvali eliminacionu dijetu, Strauven kaže da je efektan način da se otkriju alergije ili intolerancije test krvne slike, ali upozorava da priručni testovi za kućnu upotrebu često daju neprecizne pa i netačne rezultate.

Stefani je zagazila u četrdesete i kaže da su joj pomenute metode pomogle da reši svoje zdravstvene tegobe. Godinama je patila od ekcema na koži, a onda je uradila test krvi. Pokazalo se da joj ne odgovara nekoliko namirnica, uključujući mlečne proizvode i neko voće. Počela je da eliminiše ove namirnice, jednu po jednu. Najpre se osetila mnogo gore.

"Posle dve nedelje imala sam čudnu reakciju, kao da je telo izbacivalo sve otrove", kaže. Nutricionista Strauven potvrđuje da je ovakva početna reakcija vrlo moguća u periodu detoksifikacije.

Ali nakon dva meseca, priča dalje Stefani, njena koža je bila u odličnom stanju. Onda je počela polako da vraća namirnice sa liste "zabranjenih", da vidi koja joj tačno ne prija.

"Primetila sam da me koža na rukama svrbi dan nakon što pijem crno vino." Dakle nema više vina, bar ne crnog. Pitala sam je da li joj novi režim ishrane zagorčava život? "Živimo u vremenu sjajnog izbora hrane", kaže Stefani. Jeste joj ponekad teško da odoli kada vidi lep dimljeni komad sira, ali su benefiti dijete znatno veći.