Menta je u narodu poznata još i kao nana, paprena metvica, pepermint. Postoji preko 250 vrsta ove biljke.
Smatra se da je nana poreklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina. Popularna je u mnogim delovima sveta, naročito u arapskom, gde služi kao glavni začin i redovno se pije kao čaj. I u drugim delovima sveta ovaj čaj se pije vekovima, pre svega zbog prijatnog ukusa i mirisa, ali i zbog brojnih lekovitih svojstava.
Prema grčkom mitu, Menta je bila nimfa koju je bezuspešno progonio pohotni bog podzemlja Had. Uspeo je da je zaslepi svojim blještavim kolima, ali je Mentu spasila kraljica Perzefona pretvorivši je u biljku.
Mentu bi uvek trebalo imati kod kuće jer dobro dođe kod različitih tegoba. Mentol aktivira receptore osetljive na hladnoću u koži i sluznici tkiva, zbog čega se javlja osećaj hlađenja, po kojemu je ova biljka prepoznatljiva.
Mentol je čest sastojak zubnih pasti i vodica. On pomaže u sprečavanju bolesti desni i lošeg daha, a pijenje čaja od mente pomaže u održavanju oralnog zdravlja.
Ovaj čaj, takođe, umiruje organe za varenje, smanjuje bolove u želucu i crevima, ublažava raznovrsne grčeve i mučnine.
Pospešuje mršavljenje, jer ima diuretičko dejstvo, ubrzava metabolizam i smanjuje apetit, piše "Alternativa za vas".
Jedno od primarnih svojstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin koji podiže raspoloženje.
Takođe, smanjuje tegobe u želucu uzrokovane stresom. Čaj pre spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite.
Kašičicu nane prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.
Ova biljka smanjuje simptome prehlade i suvog kašlja. Oblozi pomažu kod alergijskih osipa, dok inhaliranje čaja smanjuje začepljenost disajnih puteva.
Eterično ulje nane sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline, minerale gvožđe, mangan, magnezijum, kalcijum, kalijum i bakar.
Odobreno je u službenoj medicini za lečenje migrena, reumatskih tegoba, svraba kože, alergijske upale kože, nadutosti, iritabilnog debelog creva, prehlade i kašlja.
U aromaterapiji, ovo se ulje preporučuje oralno uzimati kod tegoba sa žuči i jetrom. Povoljno deluje i kod upaljenih mišića zbog čega se koristi za masažu.
Nana ima široku upotrebu u prehrani. Odličan je začin u supama, salatama, jelima od povrća, poslasticama i osvežavajućim pićima. Slaže se sa paradajzom, krastavcem, graškom, ananasom, limunom, pomorandžom i dinjom.
Nanu možete sami da gajite i znajte da ona voli duboko, humusno i vlažno tlo. Sadnica dobro ih zalijte prilikom postavljanja u zemlju, a ona će se uskoro brzo proširiti. Berite je pred cvetanje, što se događa u različita doba godine. Sušite je u hladu. Sušenu nanu čuvajte u dobro zatvorenim staklenim posudama na tamnom mestu od 9 do 12 meseci.